IFRS: a válság átírhatja a tavalyi pénzügyi beszámolót

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden IFRS szerint jelentő vállalkozásnak figyelembe kell vennie, hogy a jelenlegi gazdasági légkörnek a 2011. évi beszámolóra is hatása lehet. Néhány európai ország gazdasági helyzete ugyanis továbbra is komoly aggodalomra ad okot.


A vállalkozás folytatásának elve

A jelenlegi helyzetben nehezebb hitelhez jutni, és romlik a vállalkozások teljesítménye. Ez felveti a kérdést, hogy helyénvaló-e a vállalkozás folytatásának elvét alkalmazni. Alapos megfontolást és vizsgálódást igényel, hogy a vállalkozás folytatásának elve érvényesül-e, alkalmazható-e. Amennyiben a vállalkozás folytatásának elve nem alkalmazható, ez jelentős hatású számviteli elszámolási és értékelési lépéseket eredményez.

Követelések és árbevétel elszámolása

Kiemelt jelentőséget kap a vevőköveteléseknél elvégzett értékvesztési vizsgálat. Az értékvesztést a várható cash flow-k alapján kell meghatározni, amelyet diszkontálni kell a követelés eredeti tényleges kamatlábának alkalmazásával. Szükséges annak a meghatározása is, hogy az adott beszámolási időszaki értékesítésekre, teljesítésekre vonatkozóan elszámolható-e egyáltalán árbevétel, és ha igen, milyen összegű árbevétel számolható el. A jelenlegi helyzetben, amikor a bevétel elszámolhatóságát, illetve az elszámolt összeg valódiságát kell megítélnünk, a legfontosabbnak számító kritérium az, hogy a bevételek összege megbízhatóan mérhető legyen, és az ügylethez kapcsolódó gazdasági haszon befolyása a társasághoz valószínű legyen.

Céltartalékok

Az IAS 37 Céltartalékok standard előírja, hogy ha az indokolt, a céltartalék összegét diszkontálni kell, elsőként jellemzően egy kockázatmentes rátával. A diszkontálás szükségességére tipikus példa az eszközök (bánya vagy erőmű) leszerelésére, rekultivációjára képzett céltartalék, amely hosszú időtávra vonatkozik, így a pénz időértékének hatása (figyelembe véve az ilyen esetekben jellemző céltartalék nominális összegének nagyságrendjét is) mindenképpen lényeges. A problémát az okozza, hogy mi tekinthető kockázatmentes hozamrátának, különösen azokban az országokban, ahol az államkötvényeket leminősítették.

Közzététel

A jelenlegi gazdasági környezetben nagyobb szükség lehet többletinformációk közzétételére, több szabályozó szerv már közzé is tette, hogy milyen elvárásai vannak ezen a területen. Szükség lehet arra, hogy részletesebb információkat tegyünk közzé az európai gazdasági környezetnek a vállalkozásra, a vállalkozás tulajdonában lévő pénzügyi instrumentumokra, a kockázatkoncentrációra és a vállalkozás jövőjére gyakorolt hatásairól.

A Számviteli Tanácsadó 2012/5. számában megjelent cikk áttekintést ad arról, hogy a jelenlegi gazdasági légkör mennyiben hat ki a banki és pénzügyi szolgáltató szektor vállalkozásain kívül az egyéb vállalkozások pénzügyi beszámolóira is. A Számviteli Tanácsadó szaklapról és az előfizetési lehetőségekről itt tájékozdódhat.


Kapcsolódó cikkek:


Bevallások a civil térben
2019. október 17.

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.  

Számvitel-kommunikáció – az üzleti stratégia új útja?
2019. szeptember 25.

A vállalkozások vezetői tisztában vannak azzal, mennyire fontos a kommunikáció az üzleti életben (is). Azonban az, hogy a számvitelnek is „kifejezőképesnek” kell lennie, biztosan sokak számára hangzik meglepően.

A zárlati munka segítése célprogramokkal
2019. szeptember 19.

„Jó munkához jó szerszám kell!” – ez egy barkácsáruház régi tv reklámjának szövege volt, de napjainkban új értelmezést nyerhet. A „szerszám” ma már szellemi termék, valami olyan produktum, ami egyszerűbbé, hatékonyabbá, „minőségibbé” tehetik a munkafolyamatokat és azok eredményeit.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést
2019. szeptember 11.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést

A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben Horváth Ilona, az Adótanácsadók Egyesülete Digitális tagozatának elnöke szerint.