Így vizsgálják az uniós támogatásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokhoz (IFRS) képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el pénzügyi beszámolóikat. A támogató számos információt és következtetést szűrhet le ezekből.


210. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és az IFRS-ekhez képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el a speciális pénzügyi beszámolóikat. Ezek a speciális pénzügyi beszámolási rendelkezések elsősorban a támogató információs igényét szolgálják. A projekttámogatás pénzügyi beszámolási rendelkezéseiben lehetnek olyan előírások, amelyek nem felelnek meg teljes körűen az adott ország általános pénzügyi keretelveinek (például a magyar számviteli törvénynek). Ennek oka az, hogy a támogató a beszámolás tekintetében a hangsúlyt az egységes megítélésre és az egyes országok adatainak összesíthetőségre helyezi. A Megegyezés a könyvvizsgálati megbízások feltételeiről könyvvizsgálati standard előírja a könyvvizsgáló számára, hogy az adott esetben mérlegelje az alkalmazott pénzügyi beszámolási keretelvek elfogadhatóságát.

800. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

A Speciális szempontok – Speciális keretelvekkel összhangban készített pénzügyi kimutatások könyvvizsgálati standard általában abban az esetben alkalmazható, ha a

könyvvizsgáló a támogatott gazdálkodónál választott könyvvizsgálóként elvégzi a számviteli törvény szerinti éves beszámoló vizsgálatát, és ezen túlmenően a projektről készült speciális pénzügyi kimutatás is egyidejűleg ellenőrzésre kerül. Ezekben az esetekben a támogató nem ad részletes útmutatást arra vonatkozóan, hogy a könyvvizsgáló az ellenőrzés során mit és hogyan ellenőrizzen, ilyenkor a cél általában formailag a könyvvizsgálói igazolás megadása.

4400. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

Az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzése sok esetben a támogató iránymutatása alapján, az általa meghatározott módszerrel történik. Ezekben az esetekben a könyvvizsgálónak a Megbízás pénzügyi információk megállapodás szerinti vizsgálatának végrehajtására könyvvizsgálati standard előírásait kell követnie. A könyvvizsgáló ekkor azt ellenőrzi, hogy a projekt pénzügyi elszámolása megfelel-e a támogató által a szerződésben meghatározott feltételrendszernek.

Pappné dr. Nagy Ilona cikkében részletesen bemutatja a projektek könyvvizsgálata során követendő vizsgálati eljárásokat, és útmutatást ad a jelentéskészítés során figyelembe veendő szempontokra. A cikk teljes terjedelemben a Számviteli Tanácsadó 2012/4. számában olvasható. A Számviteli Tanácsadó szakpalról és az előfizetési lehetőségekről bővebb információk itt.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A pénzügyi csaló és változatos módszerei

Pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy férfi egy önkormányzati gazdasági ellátó szervnél csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának. Más esetben egy iskolánál hivatkozitt államháztartási ellenőrzésre. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat, és tett szert több tízmillió forintos haszonra – közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

2023. szeptember 21.

Üzletrész értékesítésből származó adómentes bevétel szerepe az ÁFA arányosításban, elszámolása a számvitelben

A gazdasági életben számos okból előfordulhat, hogy egy jogi személyiségű társaság értékesíti a tulajdonában álló egy társaság üzletrészének egészét vagy egy részét. Ilyen ok lehet például a nehéz gazdálkodási helyzet, munkaerőproblémák, tulajdonosi vita vagy anyagi érdek. Az alábbiakban azt a kérdéskört járjuk körül, hogy az üzletrész értékesítésből származó bevétel milyen szerepet játszik a levonható ÁFA arányosításában, valamint hogyan történik az elszámolása a számvitelben.