Így vizsgálják az uniós támogatásokat

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. május 4.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokhoz (IFRS) képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el pénzügyi beszámolóikat. A támogató számos információt és következtetést szűrhet le ezekből.


210. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és az IFRS-ekhez képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el a speciális pénzügyi beszámolóikat. Ezek a speciális pénzügyi beszámolási rendelkezések elsősorban a támogató információs igényét szolgálják. A projekttámogatás pénzügyi beszámolási rendelkezéseiben lehetnek olyan előírások, amelyek nem felelnek meg teljes körűen az adott ország általános pénzügyi keretelveinek (például a magyar számviteli törvénynek). Ennek oka az, hogy a támogató a beszámolás tekintetében a hangsúlyt az egységes megítélésre és az egyes országok adatainak összesíthetőségre helyezi. A Megegyezés a könyvvizsgálati megbízások feltételeiről könyvvizsgálati standard előírja a könyvvizsgáló számára, hogy az adott esetben mérlegelje az alkalmazott pénzügyi beszámolási keretelvek elfogadhatóságát.

800. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

A Speciális szempontok – Speciális keretelvekkel összhangban készített pénzügyi kimutatások könyvvizsgálati standard általában abban az esetben alkalmazható, ha a

könyvvizsgáló a támogatott gazdálkodónál választott könyvvizsgálóként elvégzi a számviteli törvény szerinti éves beszámoló vizsgálatát, és ezen túlmenően a projektről készült speciális pénzügyi kimutatás is egyidejűleg ellenőrzésre kerül. Ezekben az esetekben a támogató nem ad részletes útmutatást arra vonatkozóan, hogy a könyvvizsgáló az ellenőrzés során mit és hogyan ellenőrizzen, ilyenkor a cél általában formailag a könyvvizsgálói igazolás megadása.

4400. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

Az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzése sok esetben a támogató iránymutatása alapján, az általa meghatározott módszerrel történik. Ezekben az esetekben a könyvvizsgálónak a Megbízás pénzügyi információk megállapodás szerinti vizsgálatának végrehajtására könyvvizsgálati standard előírásait kell követnie. A könyvvizsgáló ekkor azt ellenőrzi, hogy a projekt pénzügyi elszámolása megfelel-e a támogató által a szerződésben meghatározott feltételrendszernek.

Pappné dr. Nagy Ilona cikkében részletesen bemutatja a projektek könyvvizsgálata során követendő vizsgálati eljárásokat, és útmutatást ad a jelentéskészítés során figyelembe veendő szempontokra. A cikk teljes terjedelemben a Számviteli Tanácsadó 2012/4. számában olvasható. A Számviteli Tanácsadó szakpalról és az előfizetési lehetőségekről bővebb információk itt.


Kapcsolódó cikkek:


November 10-e a számvitel és a könyvelők világnapja
2019. november 12.

525 évvel ezelőtt, 1494. november 10-én jelent meg Velencében Luca Pacioli forradalmi műve, a ‘Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita’, magyarul ‘Az aritmetika, a geometria, az arányok és árnyalatok összefoglaló tárgyalása’. A 615 oldalas könyv matematikatörténeti szempontból is kiemelkedő, de legalább ennyire fontos, hogy egy bőséges fejezetben ismertette a szerző a kettős könyvvitel rendszerét. Ez az átlátható rendszer jelentősen hozzájárult a kereskedelem és az ipar fejlődéséhez.

A könyvelési stratégia – létezik ilyesmi egyáltalán?
2019. november 6.

A számviteli törvény kötelező jelleggel írja elő a hatálya alá tartozó gazdálkodók számára a számviteli politika összeállítását. Ha muszáj, hát muszáj – elkészítjük. Nem biztos, hogy a vállalkozóknak az jut eszébe e feladatról, hogy az stratégiájuk része…

Bevallások a civil térben
2019. október 17.

A nonprofit szervezetek világát könyveléstechnikai és adózási szempontból bemutató cikksorozatot indít az Adó Online. Első írásunk a közhasznúsági beszámoló készítésének apró trükkjeit mutatja be.  

Számvitel-kommunikáció – az üzleti stratégia új útja?
2019. szeptember 25.

A vállalkozások vezetői tisztában vannak azzal, mennyire fontos a kommunikáció az üzleti életben (is). Azonban az, hogy a számvitelnek is „kifejezőképesnek” kell lennie, biztosan sokak számára hangzik meglepően.

A zárlati munka segítése célprogramokkal
2019. szeptember 19.

„Jó munkához jó szerszám kell!” – ez egy barkácsáruház régi tv reklámjának szövege volt, de napjainkban új értelmezést nyerhet. A „szerszám” ma már szellemi termék, valami olyan produktum, ami egyszerűbbé, hatékonyabbá, „minőségibbé” tehetik a munkafolyamatokat és azok eredményeit.