Így vizsgálják az uniós támogatásokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokhoz (IFRS) képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el pénzügyi beszámolóikat. A támogató számos információt és következtetést szűrhet le ezekből.


210. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

Az uniós támogatásokat elnyerő vállalkozások kötelessége, hogy a magyar számviteli törvényhez és az IFRS-ekhez képest speciális pénzügyi beszámolási keretelvek mentén készítsék el a speciális pénzügyi beszámolóikat. Ezek a speciális pénzügyi beszámolási rendelkezések elsősorban a támogató információs igényét szolgálják. A projekttámogatás pénzügyi beszámolási rendelkezéseiben lehetnek olyan előírások, amelyek nem felelnek meg teljes körűen az adott ország általános pénzügyi keretelveinek (például a magyar számviteli törvénynek). Ennek oka az, hogy a támogató a beszámolás tekintetében a hangsúlyt az egységes megítélésre és az egyes országok adatainak összesíthetőségre helyezi. A Megegyezés a könyvvizsgálati megbízások feltételeiről könyvvizsgálati standard előírja a könyvvizsgáló számára, hogy az adott esetben mérlegelje az alkalmazott pénzügyi beszámolási keretelvek elfogadhatóságát.

800. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

A Speciális szempontok – Speciális keretelvekkel összhangban készített pénzügyi kimutatások könyvvizsgálati standard általában abban az esetben alkalmazható, ha a

könyvvizsgáló a támogatott gazdálkodónál választott könyvvizsgálóként elvégzi a számviteli törvény szerinti éves beszámoló vizsgálatát, és ezen túlmenően a projektről készült speciális pénzügyi kimutatás is egyidejűleg ellenőrzésre kerül. Ezekben az esetekben a támogató nem ad részletes útmutatást arra vonatkozóan, hogy a könyvvizsgáló az ellenőrzés során mit és hogyan ellenőrizzen, ilyenkor a cél általában formailag a könyvvizsgálói igazolás megadása.

4400. témaszámú Nemzetközi Könyvvizsgálati Standard

Az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzése sok esetben a támogató iránymutatása alapján, az általa meghatározott módszerrel történik. Ezekben az esetekben a könyvvizsgálónak a Megbízás pénzügyi információk megállapodás szerinti vizsgálatának végrehajtására könyvvizsgálati standard előírásait kell követnie. A könyvvizsgáló ekkor azt ellenőrzi, hogy a projekt pénzügyi elszámolása megfelel-e a támogató által a szerződésben meghatározott feltételrendszernek.

Pappné dr. Nagy Ilona cikkében részletesen bemutatja a projektek könyvvizsgálata során követendő vizsgálati eljárásokat, és útmutatást ad a jelentéskészítés során figyelembe veendő szempontokra. A cikk teljes terjedelemben a Számviteli Tanácsadó 2012/4. számában olvasható. A Számviteli Tanácsadó szakpalról és az előfizetési lehetőségekről bővebb információk itt.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 8.

Kisokos a selejtezésről

A selejtezésre vonatkozó részletes szabályok önálló selejtezési szabályzatban, illetve a leltározási és leltárkészítési szabályzat részeként is kialakíthatók a vállalkozás méretétől, összetettségétől, az eszközállomány nagyságától függően.

2024. április 25.

Számlázz.hu: itt a vállalkozások közti fizetési kérelem

Új korszak kezdődött a magyar bankszektorban: a fizetési kérelem általános bevezetése áprilistól lehetővé teszi a fogyasztók és a szolgáltatók részére is, hogy olcsón és egyszerűen intézhessék elektronikus fizetési tranzakcióikat – olvasható a Szamlazz.hu Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.