SDSYS: a moratórium lejárta után sem kell visszamenőleg feltölteni a számlákat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptember 30-án lejár az online számla-adatszolgáltatás 2.0 július 1-jétől már hatályos kötelezettségére vonatkozó moratórium. Azok a vállalkozások, akik október 1-jétől nem a szabályoknak megfelelően szolgáltatnak adatot, számlánkét akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kaphatnak. Ugyanakkor sok érintettben felmerülhetett a kérdés, hogy a moratórium lejárta után pótolni kell-e az elmaradásokat?

„Jó hír, hogy visszamenőleg sem kell feltölteni a július 1 és szeptember 30-a között keletkezett,100.000 Ft áfatartalmat el nem érő, üzleti partnereknek kiállított számlákat” – hangsúlyozta Poór Károly, az SDSYS Zrt. cégvezetője az Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

A 2020 július 1-jétől hatályos szabályok szerint minden belföldi B2B számláról – függetlenül attól, hogy mekkora azok áfatartalma– kötelező lett volna az adatszolgáltatás. Ekkor vált kötelezővé a vevők adószámának feltüntetése is a számlán és az XML állományokban is. Továbbá a papíron kiállított számlák esetében 5 napról 4 napra rövidült a jelentési határidő, végül ettől kezdve a számlák kiállításának határideje nem haladhatta meg 8 napot a teljesítéshez képest.

Ugyanakkor a kormány a koronavírus járvány miatt szankciómentességi moratóriumot hirdetett a 100 ezer forintos áfatartalmat el nem érő, valamint például a fordított áfás és alanyi mentes számlák adatainak továbbküldésére vonatkozóan szeptember 30-áig. Ez azt jelentette, hogy nem szabtak ki bírságot azokra, akik 100 ezer forintnál kisebb áfatartalmú számláik adatait nem vagy nem megfelelően küldték el a NAV-nak július 1-szeptember 30-a között. Ha hibás volt az ilyen számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatás –például nem volt megfelelő az adatszerkezet, bizonyos adatok hiányoztak – a javítás elmaradását sem szankcionálták.

Bár szigorúan véve a moratórium csak a szankciómentességre vonatkozott, és elvileg nem jelentette a kötelezettség felfüggesztését, mégis sokan egyáltalán nem szolgáltattak adatot a moratórium alá eső számláikról.Úgy értelmezték a könnyítést, hogy elég csak október 1-jétől továbbítani a számlaadatokat. Számukra jelenthet megkönnyebbülést, hogy a gyakorlatban a moratórium valóban a jogszabályi kötelezettség elhalasztását jelentette, és az adatszolgáltatást utólag sem kell pótolni.

„Mivel bizonytalanságot érzékeltünk ügyfeleink körében, a kérdésmegnyugtató rendezése érdekében NAV-hoz fordultunk, és a kapott tájékoztatás alapján kijelenthetjük, hogy az elmúlt 3 hónapban keletkezett, moratórium alá eső számlák adatait nem kell utólag feltölteni” – emelte ki Poór Károly. „Mindennek fényében érdekes a 3.0-ás verzióra vonatkozó már bejelentett moratórium. Hiszen ha a 2.0-ra vonatkozó moratóriumot halasztásként lehet értelmezni, akkor elvileg lehetséges értelmezés, hogy a 2021 január 1-jei határidő is kitolódik március 31-ig.

Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni azt is, hogy a 3.0-ás verzió gyakorlatilag új alapokra helyezi az adatszolgáltatást, ezért bár örülhetünk a plusz 3 hónapnak, de már most neki kell látni a fejlesztésnek vagy a már működő rendszerhez illeszkedő, integrálható megoldások keresésének. Így a halasztást tesztelésre a rendszer tökéletesítésére használhatják az érintettek.”Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 17.

A százmilliomodik online számla is megérkezett a NAV-hoz

Július 1. előtt havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, ez a szám már júliusban több mint a tízszeresére, 22,8 millióra emelkedett – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert.
2020. február 28.

Adófizetés és azonnali fizetési rendszer

2020. március 2-től indul az azonnali fizetési rendszer, amely a vállalati utalásokra, az adóhatóság felé indított átutalásokra is vonatkozik. Fontos, hogy az azonnali fizetés csak a magyar, forintszámlákra lesz érvényes, a más devizanemben vezetett számlákat a változás nem érinti.