Zara László: a pénzügyi kormányzat szerint is erősödik a könyvelők szerepe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elismeri a pénzügyi kormányzat, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe, munkájuk szükségessége az áfa bevallás tervezet kiajánlása után. Levelük azonban hallgat arról, hogy a kiajánlás használata szerintük miért jelentős adminisztráció csökkentés – idézi  Zara Lászlót az Adótanácsadók Egyesületének elnökét a szervezet Adó Online-hoz eljuttatott közleménye.

Az egyesület közleménye emlékeztet: korábban közleményben nehezményezték, hogy szerintük olyan nyilatkozatok hangzottak el a pénzügyi kormányzattól, hogy a jövő év második felétől az áfabevallás tervezet kiajánlása jelentős adminisztráció csökkentést jelent, és ezek azt a képzetet kelthetik, hogy könyvelőre, adótanácsadóra ez ügyben már nem lesz szükség, holott az egyesület véleménye szerint a munkájuk emiatt nem csökken, inkább növekszik. Azt is megemlítették, hogy ezzel kapcsolatban a miniszternek írt levelükre nem kaptunk választ.

Közleményüket követően a minisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára válaszolt a felvetésükre. Álláspontja szerint az áfabevallás tervezet kiajánlás kormányzati kommunikációja nem sugallta, hogy ennek következményeként csökkenne a könyvelők, adózási szakemberek tevékenységének létjogosultsága, munkájának szükségessége, elismertsége.

Ez megerősíti értékelésük szerint egyesületük azon álláspontját, hogy a bevallás tervezetek a valós folyamatok alapján minden esetben felülvizsgálandók, a könyvelők, az adózási szakemberek által kiegészítésre, javításra szorulhatnak, illetve szorulnak – áll a közleményben. A válasz szerint a bevallás-tervezet kiajánlása inkább a jelenlegi bevallások kitöltésének alapjául szolgáló adatrögzítési munkát fogja (legalább részben) kiváltani, illetve adott esetben a használt könyvelési szoftverek cseréjét vonhatja maga után; ez azonban semmiképpen nem jelenti a könyvelők, adózási szakemberek szakértelmének háttérbe szorítását, megbecsültségük rombolását, hanem fenti munkák szükségessége miatt éppen, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe a korábbiakhoz képest.

áfabevallás tervezet kiajánlás

A válasz arra az egyesület közleménye szerint nem tért ki, hogy az áfabevallás tervezetek kiajánlása a minisztérium szerint miért lesz jelenős adminisztráció csökkentés, ha az áfa megállapítás és nyilvántartás előírásai, a számlák könyvelési szabályai nem változnak. Ugyanis az adóhatóságtól történő számla adatok lekérdezése, azok bizonylatokkal való összevetése, a tervezett ellenőrzése többlet feladatot jelent majd, még akkor is, ha ez az adatrögzítési munkát – legalább részben – kiválthatja. Ezen hiányérzetük ellenére is remélik, hogy a jövőben előzetesen, és nem az intézkedések és azok kommunikációja után kerül sor érdemi egyeztetésre – zárul az egyesület elnökét idéző közlemény.


Kapcsolódó cikkek