TB-Nyugdíj

2013. február 19.

Kik kérhetik nyugdíjuk újraszámítását?

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor azok a korhatár előtti ellátásban részesülők kérhetik az ellátás ismételt megállapítását, akik 1950-ben, vagy azt követően születtek, 2012-től folytattak keresőtevékenységet korhatár előtti ellátásuk mellett, és így a nyugdíjkorhatár betöltésig legalább háromszázhatvanöt nap szolgálati időt tudtak szerezni.

2013. február 18.

Meddig tartható fenn a nyugdíjrendszer?

A kormány szerint 2030-ig biztosan fenntartható a mostani paraméterekkel a nyugdíjrendszer, míg az OECD szerint erre csak a nyugdíjak megadóztatásával lesz mód – írja a Napi Gazdaság.

2013. február 6.

A nyugdíj miatt aggódik az egészségügy

Az egészségügy megbénulástól tartanak a kötelező nyugdíjazás miatt a szakmai érdekképviseletek. Úgy látják, nincs garancia arra, hogy a tovább dolgozók pluszpénzt kapnak. Mindezekért Orbán Viktor kormányfőhöz fordultak nyílt levélben.

2013. február 5.

Nyugdíjba menekültek a nők?

Csaknem százezer nő élt a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével. Számukat olyannyira alábecsülték, hogy a valódi kiadások tavaly 80 százalékkal meghaladták az előirányzatot – írja a Világgazdaság.

2013. január 30.

EU: jogos a magánpénztárak államosítása

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. A panaszosnak lesz nyugdíja a magánpénztárak államosításától függetlenül – érveltek a bírák.

2013. január 28.

Kevés a reálhozam visszaadása?

Sérti a tulajdonhoz való jogot a magánnyugdíj-pénztári önkéntes tagdíj-kiegészítések hozamának részleges állami elvonása – véli Szabó Máté ombudsman.

2013. január 24.

Így változik a társadalombiztosítás 2013-ban

Mennyi járulékot és milyen járulékalap után kell fizetni, milyen kedvezményeket lehet igénybe venni a szociális hozzájárulási adóból, hogyan változott az egészségügyi hozzájárulás, mi alapján számolják a nyugdíjat és a megváltozott munkaképességűek ellátásait? Minden kérdésre választ kaphat az Adó-kódex – Társadalombiztosítás 2013 kiadványból. (Promóciós tartalom)

2013. január 24.

Újraszámítással növelhető az öregségi nyugdíj

Van a korhatár előtti ellátásban részesülők számára egy lehetőség, amellyel ellátásukat ismét megállapíttathatják, és ha az új ellátás kedvezőbb összegű, a nyugdíjkorhatár felett azt kaphatják.

2013. január 22.

Könnyebben kapnak emelést a nyugdíj mellett dolgozók

A nyugdíjasként tovább dolgozók évente 0,5 százalékkal több nyugdíjat kapnak. Korábban 365 nap járulékfizetés után járt a pluszpénz, idén megszüntették ezt a korlátozást. A plusznyugdíj hozzátartozóknak is jár.

2013. január 15.

Kötelező nyugdíj: sok a kivétel

A nyugdíjkorhatárt betöltők kötelező nyugdíjba vonulásáról szóló kormánydöntésnek új értelmezést adott a humán tárca közleménye. E szerint az önkormányzatok által fenntartott intézményekre – így például az egészségügyi alapellátásra vagy az önkormányzati járóbeteg-ellátásra – a kormányhatározat nem is vonatkozott.

2013. január 15.

A hét kérdése: regisztrált álláskereső egészségügyi ellátása

2012. december 17-től 2013. március 14-éig álláskeresési támogatást kapok. 2013. március 15-től már ellátást nem kapok, csak regisztrált álláskereső leszek. Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettségem és milyen társadalombiztosítási ellátásra leszek jogosult?

2013. január 11.

Adategyeztetési eljárásokat indít az ONYF

2013. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása következtében megszűnik a szolgálati idő elismerési kérelem. A változással egy időben a fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai 2013. január 1-jétől kezdődően folyamatosan, minden biztosítottra vonatkozóan hatósági eljárást indítanak.

2013. január 10.

Így folyósítják a nyugdíjakat 2013-ban

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a 2013. évi nyugdíjak folyósításának rendjét. A postai úton kézbesített nyugdíjakat a postai kifizetési napokon, a bankszámlára érkező nyugdíjakat pedig a banki jóváírási napokon kapják meg a nyugdíjasok.

2013. január 9.

Minden a nyugdíjemelésről

A januártól hatályos, 5,2 százalékos nyugdíjemelés minden részletét ismerteti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közleménye. A több szociális ellátás alapját jelentő nyugdíjminimum összege nem emelkedett.

2013. január 4.

A hét kérdése: kisgyermekes munkavállaló utáni szocho-kedvezmény

A munkahelyvédelmi akciótervben nevesített kisgyermekes szülő foglalkoztatás után járó szociális hozzájárulási adókedvezménnyel csak azok a foglalkoztatók élhetnek, akik az ellátások folyósítása alatt vagy az után létesítenek új munkaviszonyt? Vagy a kedvezmény igényelhető arra a munkavállalóra is, aki korábban is alkalmazásban állt ugyanannál a foglalkoztatónál és például 2011. december 1-től állt vissza munkába?