TB-Nyugdíj

2012. október 15.

Mégis lehet egyéni nyugdíjszámla

Felgyorsultak az egyéni számlás nyugdíjrendszer kialakításának kormányzati előkészületei, miután Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron erre utasította a kabinet érintett tagjait – értesült a Magyar Nemzet.

2012. október 12.

Ki vezesse az egyéni nyugdíj-számlákat?

Jövő év január 1-jétől a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság fogja vezetni az egyéni nyugdíjszámlákat – derül ki a kormány honlapjára felkerült jogszabálytervezetből.

2012. október 10.

Enyhül a kormány nyugdíjtervezete

A Magyar Nemzeti információi szerint az egészségügyi és felsőoktatási dolgozók felmentést kapnának a Matolcsy György által bejelentett csomag azon része alól, amely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és munkabért.

2012. október 9.

Hány forinttól csökken a nettó bér jövőre?

A járulékplafon eltörlése és a félszuperbruttó kivezetése ellentétesen hat a magas keresetűek nettó bérére. Az Adó Online számításai szerint több mint egymillió forint havi bruttó bérnél csökken majd a nettó jövőre. Nem világos még, hogy a járulékplafon eltörlése a járadékplafon eltörlésével jár-e majd együtt.

2012. október 8.

Ab előtt a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése

Az alapvető jogok biztosa szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény egyes rendelkezései ellentétesek a jogállamiság elvével, a személyes adatok védelméhez fűződő joggal, valamint a szociális biztonsághoz való joggal. Szabó Máté ezért kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a törvény alaptörvénnyel való összhangjának utólagos vizsgálatát.

2012. október 5.

Egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások

Idén január 1-jétől jelentősen megváltoztak az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások, valamint az ellátásokat biztosító jogszabályok. A tavalyi év elejétől több lépcsőben megvalósuló intézkedéseket mutatja be az Egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások című, a CompLex Kiadó gondozásban nemrég megjelent könyv.

2012. október 5.

A hét kérdése: szabadságmegváltás és nyugdíjjárulék

Gyes-ről visszatérő alkalmazott munkaviszonya a felek közös megegyezésével a visszatérés első napján megszűnik. A felhalmozott szabadságot a munkáltató pénzben megváltja. Ilyenkor a szabadságmegváltás összegéből kell-e vonni a 10%-os egyéni nyugdíjjárulékot a Tbj. 24. § (3) bekezdése szerint?

2012. október 5.

Ügyvezetés és járulékfizetés III.

Folytatjuk a szemléletes példák sorát. Ügyvezető megbízási szerződéssel, aki egy másik Kft tevékenységében személyesen közreműködő tag megbízási szerződés alapján; ügyvezető munkaviszonyban, aki személyesen is közreműködik a Kft-ben tagi jogviszonyban, vagy munkaviszonyban, vagy megbízási szerződéssel. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából?

2012. október 1.

Nem csökkennek az özvegyi nyugdíjak

Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak.

2012. október 1.

Meddig érvényesíthető a baleseti ellátások iránti igény?

Gyakran előfordul, hogy megtörténik a baj, bekövetkezik egy baleset, betegség, a kapcsolódó hivatalos ügyek intézése azonban érthető módon háttérbe szorul. A társadalombiztosítási ellátások iránti igény visszamenőlegesen is érvényesíthető – egy darabig.

2012. szeptember 27.

Plafont kaphat az egészségbiztosítási járulék

Az egészségbiztosítási járulékra is plafont állíthat be a kormány, de egyelőre nem tudni, hol húzzák majd meg a járulékfizetési határt – írja a Népszabadság Online.

2012. szeptember 26.

Ausztria elveti az egyéni nyugdíjszámlát

Az egyéni nyugdíjszámlák rendszerének bevezetését javasolta osztrák szakértők egy csoportja, ami alacsonyabb járadékot jelentene a jövő nyugdíjasainak. A szociális miniszter másként tenné fenntarthatóvá a nyugdíjrendszert.

2012. szeptember 26.

Jön a segélyezési plafon

A kormány segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál, jelenleg előkészítik az ehhez szükséges a jogszabályokat, a számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A segélyplafon bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen magasabb jövedelemre szert tenni, mint munkából.

2012. szeptember 25.

A hét tb-kérdése: jövedelemigazolás

Egy társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a dolgozójának havonta többször fizet ki nem rendszeres jövedelmet. A dolgozó munkaviszonyának megszűnésekor mindig ki kell állítani a jövedelemigazolás mellékletét képező pótlapot? Mi a teendője a foglalkoztatónak, ha a biztosított az újabb joviszonyában nem adja le a jövedelemigazolást a foglalkoztatójának?

2012. szeptember 21.

A hét tb-kérdése: rokkantsági járadék

Fogyatékossággal küzdő gyermekem szeptember 30-án betölti tizennyolcadik életévét, egészségi állapota azonban sajnos nem fog javulni. Középiskolai tanulmányait be tudja majd fejezni, továbbtanulása még kérdéses, dolgozni, állapotának megfelelő munkát találni azonban feltehetően nem, vagy rövid időn belül nem fog találni. Milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosult?

2012. szeptember 19.

Ügyvezetés és járulékfizetés II.

Ügyvezetés személyes közreműködéssel, megbízási szerződéssel, vagy mindezek nélkül. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából? Folytatjuk cikksorozatunkat.

2012. szeptember 18.

Tovább egyszerűsödik a tb-ügyintézés

Már egyszerűsödött a terhességi-gyermekágyi segély és a gyed igénylése, áprilistól pedig gyorsabban bírálják el a gyermeknevelési támogatás folyósítását. Februártól az eddigi három helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata – közölte a közigazgatási tárca Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

2012. szeptember 17.

Segítheti a nyugdíjazást a munkaadó

Noha a jogszabály nem ró konkrét kötelezettséget a munkaadóra munkavállalója nyugdíjigénye miatt, segítő közreműködése nélkül a nyugdíjba vonulás jelentősen megnehezülhet. Jó tanácsokat adunk nyugdíjba készülő vállalkozóknak is.

2012. szeptember 12.

Munkaidőszámlát javasolnak a vasasok

Német típusú „munkaidőszámla” bevezetését javasolják a nyugat-dunántúli vasasok – mondta el Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője szerdán. A számlán nyilvántartott összeg a nyugdíjellátásba is átvihető lenne.