TB-Nyugdíj

2012. december 11.

Majdnem mindenkit sorra vesz a nyugdíjbiztosító

2013-tól csaknem mindenkivel adategyeztetési eljárást kezdeményez a nyugdíjbiztosító, amelynek végén határozattal állapítják meg a nyugdíjra jogosultság időszakát. Az adategyeztetés módjáról és részleteiről, valamint a szolgálati idő elismerésének 2013-as szabályairól mindent megtudhat cikkünkből.

2012. december 6.

Rehabilitációs ellátás: az ombudsman indítványára módosul

Szabó Máté ombudsman iránymutatónak, a kiszolgáltatott emberek jogainak gyakorlati védelme szempontjából is jelentősnek tartja, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta azt a szabályt, amely minimális jövedelemmel járó keresőtevékenység esetén is kizárta a rehabilitációs ellátás folyósítását. A biztos szerint a testület megerősítette, hogy a rokkantsági ellátórendszer átalakítása során a jogbiztonság és az esélyegyenlőség elemi követelményeinek érvényesülnie kell. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már a kormány elé terjesztette a jogszabály módosítását.

2012. december 4.

Megéri dolgozni rehabilitációs ellátás mellett

2013-tól csak akkor szünetelne a rehabilitációs ellátás folyósítása, ha az ellátás mellett az érintettek napi négy vagy heti húsz órát meghaladóan folytatnak kereső tevékenységet – ezt tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslata, amelyet a kormány elé terjesztettek.

2012. december 3.

Most még így lehet nyugdíjba menni

Év végén mindig aktuális kérdés, hogy milyen feltételekkel lehet nyugdíjba vonulni, vannak-e olyan nyugdíjazási lehetőségek, amelyek már csak az év végéig vehetők igénybe, milyen szabályok, esetleg új szabályok szerint lesz mód a következő évtől nyugdíjba menni.

2012. november 28.

Jelentősen emelkednek a nyugdíjak Németországban

Az ország nyugati részén élő nyugdíjasok több mint 8 százalékos, a volt NDK területén élő idősek pedig tíz százalékot meghaladó mértékű nyugdíjemelésre számíthatnak a 2016-ig tartó időszakban.

2012. november 27.

A hét tb-kérdése: meddig kell kifizetni a táppénzt?

Egy társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztatónál a bérfizetési nap minden hónap 10-én van. A dolgozójuk 2012. október 1-jétől keresőképtelen állományba került. Az orvosi igazolást 2012. október 9-én adta le a foglalkoztatónál. Ezt megelőzően 2012-ben már kimerítette a betegszabadságát. A bérfizetési napon azonban nem fizették ki a táppénzt. Kérdésére az ügyintéző azt a választ adta, hogy bérfizetési napot követően 18 napon belül soron utalják ki a táppénzt, amennyiben a benyújtáskor rendelkezésre álló adatok alapján az igénye teljes mértékben teljesíthető. Helyes volt a kifizetőhely eljárása?

2012. november 21.

OEP: harmadára csökkent a potyautasok száma

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint közel 3,9 millió járulékot, illetve adót fizető biztosítottra több mint 9,6 millió igénybevevő jogosult jut ma Magyarországon.

2012. november 21.

Bruttósítás fedezné a nyugdíjasok ellátását

Valahogyan meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek – mondta a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos szerdán Budapesten.

2012. november 19.

Fojtogatja a szabályozás a magánpénztárakat

További magánnyugdíj-pénztári végelszámolások és beolvadások várhatóak, amennyiben a szabályozás nem változik, ezért a június 30-án még működő 11 magánnyugdíjpénztár számára kulcsfontosságú a működést szabályozó feltételek alakulása – állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nemrég publikált kockázati jelentésében.

2012. november 16.

Marad a fogyatékosok támogatási kerete

Nem változik a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékos emberek foglalkoztatására fordítható támogatási keret nagysága jövőre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

2012. november 14.

Keresik a nyugdíjhiba felelősét

Tárcaközi bizottság vizsgálja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők özvegyi nyugdíja tárgyában hozott közigazgatási határozatok szabályozási körülményeit, előzményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

2012. november 13.

A hét kérdése: korhatár előtti nyugdíjas táppénz-jogosultsága

2011. február 9-étől előrehozott öregségi nyugdíjban részesülő személy 2012. március 5-étől megbízási szerződést kötött egy gazdasági társasággal, havi 35.000 forint megbízási díj kikötésével. A reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort csak 2013-ban fogja betölteni. 2012. október 22-étől keresőképtelen állományba kerül. Jogosult-e táppénzre? Milyen összeg alapján és mekkora időtartamig?

2012. november 12.

Gyorsulhatnak a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatos tb-perek

Felgyorsulhatnak és egyszerűbbé válhatnak a rokkantellátással, rokkantnyugdíjjal kapcsolatos társadalombiztosítási (tb-) perek a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának jelentése nyomán – mondta Patassyné Dualszky Katalin kúriai bíró, a joggyakorlat-elemző csoport tagja egy háttérbeszélgetésen.

2012. november 9.

A járulékfizetőkre is figyel az ONYF

Jelenleg a járulékfizetési oldallal való találkozásunk nagyon hézagos, a járulékfizetők nem kapnak rendes visszajelzést a befizetéseikről. Ebben a közeljövőben filozófiaváltás lesz, aminek következtében nem csak az ellátottakkal, hanem a járulékfizetőkkel is kapcsolatban leszünk – mondta előadásában Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) idei éves konferenciáján.

2012. október 31.

Csütörtöktől nőnek a nyugdíjak

November elsejétől – január elsejéig visszamenőleges hatállyal – 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjak, illetve egyes szociális ellátások összegét. Az emelés egy átlagnyugdíjasnak havonta 1520, összesen tehát 15 200 forintot jelent.

2012. október 29.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: külföldről is fizetni kell?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult. Van-e fizetési kötelezettsége a tartósan külföldön tartózkodó, dolgozó magyar állampolgárnak?

2012. október 25.

Fényképes TAJ-kártya jöhet

Sokan nem saját TAJ-kártyájukkal vesznek igénybe egészségügyi ellátást. Ezt küszöbölnék ki a Világgazdaság információi szerint.

2012. október 18.

Drága mulasztás – a foglalkoztató felelőssége a baleseti ellátásért

A társadalombiztosítási ellátások között kiemelt jelentőségű a baleseti ellátások köre, azaz az üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés esetén nyújtható baleseti egészségbiztosítási ellátások (baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz, baleseti járadék) és baleseti nyugellátások (baleseti özvegyi nyugdíj, baleseti árvaellátás, baleseti szülői nyugdíj) csoportja.

2012. október 16.

A hét tb-kérdése: túlfizetett táppénz

A társadalombiztosítási kifizetőhely egyik dolgozójának 2011. júliusában táppénzt folyósított. A táppénz folyósítását követően 2012. szeptemberében a kifizetőhely megállapította, hogy tévesen nagyobb összegű táppénzt fizetett ki, mint amennyire jogosult lett volna a biztosított. A túlfizetés oka az előző foglalkoztató téves béradat szolgáltatásából adódott. Ennek következtében határozatot adott ki a biztosítottnak a kifizetőhely, hogy fizesse vissza a túlfizetést, melyet a dolgozó sérelmez. Helyesen járt el a kifizetőhely?