120 raklapnyi hamisított vegyi árut talált a NAV


Két hónap alatt a második illegális vegyiáru-üzemet leplezték le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei, akik 120 raklapnyi legyártott hamis terméket találtak egy budapesti telephelyen – közölte a szervezet.

Azt írták, hogy néhány nappal ezelőtt – egy két hónapja történt esethez kísértetiesen hasonló körülmények között – újabb hamis tisztítószereket talált a NAV több fővárosi raktárban.
Közölték: a NAV Bevetési Igazgatóságának járőre július végén tartott helyszíni ellenőrzést egy XVIII. kerületi telephelyen, ahol különböző márkájú mosószerek és egyéb vegyi áruk – samponok, fogkrémek, szappanok, WC-illatosítók, csomagolóanyagok – sorakoztak.

A járőri jelzésre a Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság pénzügyőr nyomozói a helyszínre vonultak szemlézni a raktárépületben tárolt, eladásra váró termékeket, egyúttal szétnéztek az épület környékén is.
A telepen belül, valamint annak közelében további, mosószergyártásra alkalmas „üzemegységet” fedtek fel. A NAV munkatársai azt is megállapították, hogy a mosószertöltő-gyárban figyelmen kívül hagytak minden higiéniai előírást: kifogásolható körülmények között palackozták, tárolták és készítették az illegális szereket. Az eredeti termékek jogtulajdonosait megkérdezve kiderült: az árukészlet egésze hamisítvány.

Az előzetes becslés mintegy 120 raklapnyi illegális tétellel számol, ebben találhatók kész vegyi áruk, különböző alapanyagok és csomagolóanyagok. A jogdíjvédelem alá nem eső, forgalomképes alapanyagokat, csomagolóanyagokat a NAV Áru- és Bűnjelkezelő Főosztálya értékesíteni fogja, míg a hamisítványokat megsemmisítik – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. október 10.

A magyarok többsége szigorúbban büntetné a hamisítókat

Tavaly óta nem változott érdemben a hamisított termékek iránti kereslet a magyar lakosság körében, a legnépszerűbb csoportot továbbra is a ruházati termékek jelentik a hamis termékek vásárlása kapcsán, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A válaszadók 65%-a azonban a jelenleginél szigorúbban büntetné a hamisítókat.
2020. június 10.

Az uniós tagállamok évente 15 milliárd eurótól esnek el hamisítás miatt

Hamisítás miatt több mint 83 milliárd euró veszteség érte a jogszerűen működő gyártókat világszerte, ezen belül az EU-tagállamok 15 milliárd eurót veszítettek 2013-2017 között évente – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) a Hamisítás Elleni Világnap alkalmából kiadott idei jelentése alapján.