300 millió menyasszonytáncból – hihetetlen vagyonosodási történetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beruházáshoz adott kölcsön 70 millió forintot egy magánszemély, de nem kellett volna. A nagylelkű juttatással ugyanis sikerült felhívnia magára az adóhivatal figyelmét.

Az APEH revizorai vagyongyarapodási vizsgálatot indítottak ellene. Megállapították, hogy több százmillió forintnyi megtakarítása van különböző bankszámlákon. Ezt külföldi, szórakoztatóiparból származó munkavégzéssel és 300 milliós menyasszonytánccal indokolta.

Egy 1989 óta hazánkban élő külföldi állampolgár azzal védekezett, hogy azóta nincs jövedelme, őt a felesége tartja el. Emellett egy 2001-es külföldi ingatlaneladásból származó jövedelmet vallott be. Az ellenőrök a vagyongyarapodási vizsgálatok során azonban az abból származó 48 ezer dollárt többszörösen meghaladó vagyont találtak nála, így 70 millió forintnyi adóhiányt állapítottak meg.

Ez két példa arra, hogy milyen indokokkal próbálták megmagyarázni a vagyonvizsgálat alá vont személyek anyagi gyarapodásukat.

Mint ismeretes, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) április 20-ig 2.709 vagyonosodási vizsgálatot fejezett be, ezek közül 1.821 zárult megállapítással – ezt jelentette be az adóhatóság csütörtöki sajtótájékoztatóján Varga Lászlóné elnökhelyettes. A megállapítással zárult ellenőrzések aránya 67 százalék, hasonló mint az előző években, bár az adóhatóság már az idei első negyedévben jóval több vagyonosodási vizsgálatot végzett, mint 2005-ben és 2006-ban, amikor egész évben 610, illetve 866 ellenőrzést fejezett be.

Az APEH a befejezett ellenőrzések nyomán 10,4 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg, amihez várhatóan ugyanekkora összegű jogkövetkezmény (bírság és késedelmi pótlék) kapcsolódik majd. Az egy vizsgálatra jutó adókülönbözet 5,7 millió forint (2005-ben 8,4, 2006-ban 9,6 millió forint) volt. A befejezett ellenőrzéseken túl jelenleg további 6.041 vagyongyarapodási vizsgálat van folyamatban. Az elnökhelyettes szerint minden remény megvan arra, hogy sikerül elvégezni az idei évre kitűzött 10 ezer vizsgálatot.

Az előző évi adatokkal összevetve látható: az államkasszának jól jönnek a vagyonosok elleni átfogó ellenőrzések, bár a vizsgálatok hatékonysága romlott. A 10,4 milliárd forint – amihez az ötvenszázalékos mulasztási bírságból és a pótlékokból további tízmilliárd forint jöhet még – több, mint a tavalyi 5,9 és a 2005-ös 3,2 milliárd forint összesen volt. Vagyis három év fél hónap alatt többet kaszáltak a revizorok, mint az elmúlt két évben (bár Vargáné szerint nem a pénz a fontos, hanem az, hogy jogkövető magatartásra ösztönözzék az adózókat).

A 67 százalékos találati arány rosszabb a tavalyi 71 százalékosnál – bár jobb a 2005-ös 62 százaléknál -, és az egy vizsgálatra jutó adóhiány is elmarad az előző évek értékétől. Tavalyelőtt ügyenként 8,4 millió, tavaly már 9,6 millió forintot találtak, amihez képest jelentős visszaesésnek számít a mostani 5,7 millió.

Az adóhivatal illetékesei arra panaszkodnak, hogy az adózók ahogy csak tudják, lassítják az egyébként is időigényes eljárásokat (a vizsgálatot elvileg 90 nap alatt kell befejezni, de ha az adózó miatt csúsznak, az megnyújtja ezt a határidőt). Az adózók és képviselőik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezeket az ellenőrzéseket elhalasszák, főleg külföldi utazásra, betegségre hivatkozással próbálnak időt nyerni – mondta Vargáné.

Forrás: MaKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.