A családtámogatási rendszer újabb elemén dolgozik a kormány


Újabb, negyedik elemmel bővül a családtámogatási rendszer – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy 2010 óta épül Magyarországon az átfogó családtámogatási rendszer, amely minden élethelyzetre megoldást kínál, vagyis a teljes életutat lefedi. Az intézkedéseknek eddig három fő pillére volt: az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a döntési szabadság a munka, illetve a magánélet között. A már meghozott több mint harminc intézkedés nagyobb része ebbe a három pillérbe tartozott.
Hozzátette: az otthonteremtési támogatás – Európa legnagyobb ilyen programja – 2024 januárjától tovább bővül.

Az elmúlt 13 évben a kormány a családok anyagi biztonságát tudta a legjobban erősíteni, az intézkedések – mint például a családi adókedvezmény – többsége erre fókuszált. A döntési szabadságot erősítő intézkedés például a bölcsődei infrastruktúra fejlesztését jelenti, és ezzel az volt a cél, hogy azok a szülők, akik visszatértek volna a munka világába, ezt szabadon megtehessék – mondta Hornung Ágnes. Hozzátette: a családtámogatási rendszert minden évben felülvizsgálja a kormány, és a pillérek most kiegészülnek a testi, lelki és szellemi egészséggel, mert ez egy olyan pont, ami hosszú távon biztosíthatja a „nemzet fennmaradását és a családok boldogságát”.

A családokat érintő problémák közül kiemelte, hogy ma a fiataloknak nehéz párt találni, az emberek a digitális világhoz kénytelenek adaptálódni, az idősek között pedig jóval nagyobb számban fordul elő a demencia, mint korábban. A kormány ezekere a problémákra szeretne megoldásokat kínálni az újabb intézkedésekkel – közölte Hornung Ágnes. Ezek mind olyan intézkedések, amelyek jobbá tehetik az emberek életét. Ha mind testileg, mind szellemileg, mind lelkileg jól vagyunk, akkor az a családok érdekét szolgálja rövid távon is, de a fő eredményük hosszú távon tud megmutatkozni – fogalmazott az államtitkár.

Szólt arról is, hogy jelenleg kidolgozás alatt állnak a negyedik, átfogó és komplex pillérhez tartozó javaslatok, amelyekkel mind a családokat, mind a fiatalokat, mind pedig az időseket segítenék.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 4.

Hornung Ágnes: a demográfia adókérdés is

A demográfia versenyképességi, költségvetési és adókérdés is, és hogy milyen megtakarítások lesznek a jövőben, az a demográfián múlik, és azon, hogyan alakul a népesség – mondta Hornung Ágnes az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) Pénztárkonferencia című rendezvényén szerdán Visegrádon.
2016. január 5.

A csalad.hu-n ismerteti a kormány a csok-ot

A csalad.hu portálon ismerteti a kormány az új otthonteremtési programjának részleteit; a családosoknak, vagy a gyerekeket vállalóknak szóló tájékoztató tartalmazza a kedvezmény igénybevételének feltételeit.