A NAV-nak is szívügye az állatvédelem


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV lett az állatvédelmi kódex 150. aláíró szervezete – közölte az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ.

A közlemény szerint a 2021. októberi megalapítása óta töretlen érdeklődés övezi az egyetem állatvédelmi kódexét, amelynek aláírói a jogszabályokban meghatározott minimumkövetelményeknél többet kívánnak tenni a felelős állattartás és az állatvédelem érdekében.

A tájékoztatás szerint a NAV sokat tesz az állatvédelemért, például fellép a nemzetközileg védett fajok egyedeinek csempészése vagy a szaporítók, az illegális állatkereskedelem ellen, emellett az állatvédelmi ügyekben kiszabott állatvédelmi bírság behajtása is a hatáskörébe tartozik. A hivatal pótolhatatlan erőfeszítéseket tesz mind az állatfajok fennmaradásáért, mind az egyes egyedek jóllétéért – írták.

Tavaly 200, védett fajok külkereskedelmét érintő eljárásban közreműködtek a NAV munkatársai. A pénzügyőrök közúti és légi határátkelőhelyeken foglaltak le védett, élő állatot: 4063 kecskerákot, 93 foltos szalamandrát, 27 agámát, 4 tengelicet, egy görög teknőst és 2 mór teknőst – áll a közleményben.

A közlemény szerint a kódex közösségéhez csatlakozhat minden, állatokkal foglalkozó, illetve állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja az abban foglaltakat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. április 16.

E-egyszázalék az e-szja mellé

A 2020 évi szjabevallás elkészítésének, illetve jóváhagyásának határideje május 20. Ez az 1+1 százalék adó feletti rendelkezési lehetőség hatérideje is, amely az e-szja részeként szintén megoldható pár kattintással.
2015. október 30.

Állati adók – az ökörsütéstől a verébadóig

Az állatok régen is célpontjai voltak az adózásnak. És ma is azok. Volt, amikor az adókat állatok beszolgáltatásával, állati termékekkel kellett leróni, de ma már az a gyakoribb, hogy az állatok után állapítanak meg adókötelezettségeket. Ez sokszor eredményezett érdekes helyzeteket, vagy ma már érthetetlennek tűnő kötelezettségeket.

2013. március 22.

Stabil a civil 1 százalékok élbolya

Rendkívül koncentrált és meglepően stabil élmezőny jellemzi az 1 százalékos felajánlások civil kedvezményezettjeit. Az InfoTandem e heti infografikája azt is megmutatja, hogy a legnagyobb adományvonzó képességgel a gyermekek gyógyítására, illetve gondozására hivatott szervezetek rendelkeznek.