Adatszolgáltatás: 2022-ben a határidő január 20.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyermeket nevelők adóvisszatérítés-előlegének február 15-éig törtémő kiutalása érdekében a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 37. §-a az adózással összefüggő adatszolgáltatásra kötelezett kifizetők és más személyek számára egyszeri alkalommal január 31-énél korábban, 2022. január 20-áig írja elő az adatszolgáltatás teljesítésének határidejét.

Az előrehozott adatszolgáltatási határidó a következő kötelezettségeket érinti:

 • A „NYESZ-R” számlavezető adatszolgáltatása [szja tv. 44/B. § (8) bekezdés]
  • a magánszemély „NYESZ-R” megkülönböztető jelzésre vonatkozó nyilatkozatáról a nyilatkozat keltének feltüntetésével;
  • a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozathoz kiadott igazolás tartalmáról;
  • nem-nyugdíj szolgáltatás esetén annak tényéről, a magánszemély számára igazolt megállapított egyéb jövedelemről és fizetési kötelezettségről;
  • a megszüntetett számláról és a kiadott igazolás tartalmáról.
 • A kifizető (hitelintézet, befektetési szolgáltató) adatszolgáltatása a magánszemély kérelmére az értékpapír megszerzésére fordított értékről és az értékpapírhoz kapcsolódó járulékos költségről kiadott igazolásról [szja tv. 65. § (2) bekezdés].
 • A kifizető adatszolgáltatása a csereügyleti jövedelemről/veszteségről [szja tv. 65/B. § (3) bekezdés a) pont].
 • A kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató adatszolgáltatása – a magánszemély nevének, adóazonosító számának, külföldi illetőségének és az illetősége szerinti államnak a feltüntetésével – a magánszemély adóévben megvalósult ellenőrzött tőkepiaci ügyleteiben megszerzett bevételek összegéről, az ügyletek összesített eredménye (nyereség, veszteség) összegéről és az adóévben felmerült, az ügyletek eredményében figyelembe nem vett járulékos költségek összegéről [szja tv. 67/A. § (4) bekezdés].
 • A kifizetőnek minősülő hitelintézet, befektetési szolgáltató adatszolgáltatása a tartós befektetésből származó jövedelemről, az első befizetés napjáról (a szerződés újrakötése esetén a befizetés napjának minősülő napról), valamint a lekötési időszak megszűnésének vagy megszakításának napjáról kiadott igazolás tartalmáról [szja tv. 67/B. § (6) bekezdés].
 • adóvisszatérítés
 • Az önkormányzati hivatal adatszolgáltatása a szociálisan rászorultak lakhatásának biztosítására hasznosított, magánszemélytől bérelt lakás bérleti szerződésének megszűnéséről [szja tv. 74/A. § (3) bekezdés c) pont].
 • A belföldi székhelyű társas vállalkozás (átalakulása, egyesülése, szétválása esetén jogutódja) adatszolgáltatása jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelését, átalakulását, egyesülését, szétválását, az általa kibocsátott átváltoztatható kötvény átalakítását, vagy a tagok törzsbetétjére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereségnek a még be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljesítéseként történő elszámolását követően magánszemélyenként a jogügylet révén juttatott (megemelt névértékű) összes értékpapírról, továbbá az így juttatott (megemelt névértékű) értékpapír átruházásáról, bevonásáról, átalakításáról és kicseréléséről [szja tv. 77/A. § (4) bekezdés].
 • A kifizető adatszolgáltatása a kedvezményezett részesedéscsere révén a magánszemélynek juttatott összes értékpapírról [szja tv. 77/A. § (8) bekezdés a) pont].
 • A kifizető adatszolgáltatása az értékpapírra vonatkozó jog révén megszerzett jövedelemről, valamint az általa alapított, értékpapírra vonatkozó vételi, jegyzési, eladási vagy más hasonló jogról, továbbá a jog gyakorlásáról, megszüntetéséről és a jogról való lemondásról [szja tv. 77/B. § (7) és (9) bekezdés]
 • Az MRP szervezet és a KMRP szervezet adatszolgáltatása [szja tv. 77/A. § (2) bekezdés i) és l) pont; 1. számú melléklet 8.31. alpont és 9.9.2. alpont].
 • A kifizető adatszolgáltatása az ekho alapjaként figyelembe vett kifizetésről, a levont, megfizetett ekhóról [eho tv. 13. § (6) bekezdés].
 • A befektetési szolgáltató adatszolgáltatása az olyan ügyletben részt vevő személyek – ha egyikük, vagy mindegyikük természetes személy – azonosító adatairól, adóazonosító számáról, amely ügyletben az egyik fél tulajdonában lévő értékpapír (értékpapír-letéti) számláról másik fél tulajdonában lévő értékpapír, értékpapír-letéti számlára értékpapír áthelyezésére kapott megbízást teljesített. Az adatszolgáltatás tartalmazza továbbá az áthelyezett értékpapír fajtáját, névértékét, valamint – ha a megbízást adó fél igazolja, vagy arról nyilatkozik – az értékpapír átruházása ellenében megszerzett bevételt [art. 85. §]
 • Az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervezet adatszolgáltatása [art. 92. § (1) bekezdés].
 • A kincstár adatszolgáltatása a rokkantsági járadékban, a fogyatékossági támogatásban részesülő természetes személyazonosító adatairól, illetve az ellátás folyósításának időszakáról [art. 96. §].
 • A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv adatszolgáltatása az általa kifizetett támogatás jogcíméről, összegéről a természetes személy nevének, adóazonosító jelének feltüntetésével [art 100. §].

Az adatszolgáltatás előre hozott határideje nem érinti a magánszemély számára kiadandó igazolások határidejét, az változatlanul január 31-e.


Kapcsolódó cikkek

2021. november 9.

Adóvisszatérítés: csalókra figyelmeztet a NAV

Csalókra figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adóvisszatérítés ügyében: a csalók sms-ben, e-mailen de akár telefonon is kereshetik a lakosságot, hogy bankkártyaadaikat megszerezzék, a NAV-nak azonban csak a bankszámlaszámra vagy a postacímre van szüksége a visszatérítés kiutalásához – figyelmeztetett a NAV szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.
2022. január 5.

835 ezren kérték év végéig az adóvisszatérítést

A családi adóvisszatérítésre 835 ezer nyilatkozat érkezett tavaly, ennek 81 százalékát online töltötték ki és csak 132 ezer volt a papíralapú dokumentum. A személyes, papíralapú adóügyintézést felváltotta a digitális – jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint ez nem változtatott azon, hogy még mindig sokan hagyták az utolsó hétre a családi adóvisszatérítés februári kiutalásához szükséges nyilatkozat kitöltését. Az utolsó öt napban, december 27-e és 31-e között mintegy 140 ezer nyilatkozat érkezett.
2022. január 3.

2022. évi adóváltozások – Hogyan adózunk 2022-ben?

Számos adóváltozás lép életbe januártól, áfa, adótervezés, tao, szja, kiva, szocho, vagy hipa terén, van mire figyelniük a cégeknek. A társaságok számára fontos, adózást érintő 2022-től életbe lépő változásokról íme egy áttekintés – az RSM Blog összefoglalója.
2021. november 22.

Februárban érkezik a családi adó-visszatérítés

Februárban érkezik a családi adó-visszatérítés, amelynek összege elérheti szülőnként az akár 800 ezer forintot is – jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István.
2021. október 1.

Itt a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet

A gyermekes katásoknak, ekhosoknak, egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek is jár az adóvisszatérítés. A szülők többsége már 2022. február 15-ig visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját – közölte Izer Norbert államtitkár.