Adóváltozások: ki jár jól jövőre?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány által végrehajtott adóváltozásokkal a 300 ezer forintos havi bruttó jövedelem felettiek járnak jól. Amennyiben a kiszivárgott tervek közel állnak a valósághoz, akkor 2010 és 2012 között az egy- és kétgyerekesek többsége egyáltalán nem jár jól azzal, hogy „”családi”” lett az adórendszer. A portfolio.hu cikkének első részében a személyi jövedelemadózás szempontjából vizsgálja meg, hogy miként változik az adómódosítások hatására a nettó jövedelem.

Az idén indult el a kormányzat több éves adóátalakítási programja, ami hivatalosan az egykulcsos családi adórendszer kiépítését jelenti. Ennek keretében kialakult az egyetlen adókulcs, ami a szuperbruttó adóalap fokozatos visszaépítésével csökken, illetve jelentős adókedvezményeket kaptak a gyereket nevelők.

2011-ben az adózók különböző körei megtapasztalhatták a magasabb adókulcs megszüntetését, a kisebb adókulcs 1,27 százalékpontos csökkentését, a 10 ezer, illetve (kettőnél több gyerek esetén) a 33 ezer forintos adókedvezményt gyerekenként és az adójóváírás szigorítását, ami önmagában jelentős adóteher-emelkedést jelent az alacsony jövedelműeknél.

2012-től tovább zajlanak a változások, aminek pontos formáját még nyilván a kormány sem döntötte el, de egy változat már kiszivárgott. Ez alapján

  • az adó alapja a szuperbruttó helyett a fél szuperbruttó lenne, ami a bruttó bérre vetített adókulcs több mint 2 százalékpontos csökkentését jelenti (20,32%-ról 18,16%-ra),
  • az adójóváírást több mint 40 százalékkal megkurtítja a kormány (a havi 12 100 Ft-ról, 7100 Ft-ra), ráadásul
  • szűkítik azok körét is, akik ezt teljes egészében igénybe vehetik.

A meglehetősen szigorú tervezet összhangban áll a konvergenciaprogramban foglaltakkal: abból ugyanis kiderül, hogy az adójóváíráson annyit kíván spórolni a kormány amennyi bevételt az adókulcs csökkentésén elveszít. Vagyis jövőre igazából nem lesz adócsökkentés, csak átrendezés (sőt, kis emelkedés is benne van a tervekben).

Folytatás a portfolio.hu-n.

Forrás: portfolio.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.