Adózási szuverenitást sürget a katalán kormány


Katalónia adózási szuverenitását sürgette Pere Aragonés katalán elnök szerdán Madridban.

Mint mondta, kormánya javaslatot készített arról, hogy az állam helyett teljes egészben a tartomány szedhesse be és oszthassa szét a területén megtermelt adókat, mintegy 52 milliárd eurót. Az elképzelés szerint az állam meghatározott összeget kapna a régióban nyújtott szolgáltatásaiért cserébe, olyan területeken mint például a védelem vagy az igazságügy.

„Ennek kell az állam és Katalónia közötti új kétoldalú kapcsolat alapját képeznie” – fogalmazott az elnök hangsúlyozva, hogy a spanyol autonóm közösségek közül Baszkföld és Navarra sem tagja a közös regionális finanszírozási rendszernek. Pere Aragonés elmondta: változatlanul céljuk az is, hogy az állammal egyeztetve népszavazást tartsanak Katalónia önrendelkezéséről. „Hajlandó vagyok megállapodni abban, hogy milyen feltételek mellett tekintsük elfogadhatónak az eredményt” – tette hozzá.

María Jesús Montero pénzügyminiszter a katalán kormány javaslatára reagálva közölte: a spanyol központi kormány a teljes regionális finanszírozási rendszer reformját tervezi.
A katalán elnök a múlt héten jelentette be, hogy május 12-én előrehozott helyhatósági választásokat tartanak, miután a tartományi parlament elutasította a regionális kormány által beterjesztett költségvetési javaslatot.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. január 14.

Adóemelések jöhetnek Spanyolországban

A spanyol kormány rekordnak számító, a tavalyinál 9,5 százalékkal több, mintegy 227,3 milliárd euró adóbevétellel számolva fogadta el idei költségvetési tervezetét pénteki ülésén Madridban.
2018. május 2.

Techadóból fizetné a nyugdíjemelést a spanyol kormány

Nagyrészt a technológiai nagyvállalatok, például a Google vagy az Apple digitális szolgáltatásainak adóztatásából fedezné a spanyol kormány a nyugdíjaknak az infláció mértékével megegyező emelését az idén és jövőre – írta több spanyol napilap is szerdán.