Benyújtották már a 2019. évi beszámolót és az éves adóbevallásokat?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus járványra tekintettel áprilisban került kihirdetésre, hogy a számviteli és adózási szakemberek számára legjelentősebb éves határidők szeptember 30-ra módosultak. Szeptember 30-ig kell benyújtani a cégek éves beszámolóit, az éves adóbevallásokat és a transzferár dokumentációt.

A rendelet hatálya a következő bevallásokra terjedt ki:

  • éves beszámolók közzététele;
  • 2020. április 22-e és szeptember 30-a között esedékes éves adóbevallások benyújtása
  1. társasági adó (TAO),
  2. kisvállalati adó (KIVA),
  3. energiaellátók jövedelemadója (Robin Hood adó),
  4. helyi iparűzési adó (HIPA),
  5. innovációs járulék (Innov);
  • transzferár dokumentáció elkészítése.

A számviteli beszámolókra épülő egyes további kötelezettségek határideje is a megváltozott határidőhöz igazodik.

Mire kell odafigyelni?
A közelgő határidőre tekintettel összegyűjtöttük mit érdemes még átgondolni a beszámoló közzététele és a bevallások benyújtása előtt.

1. TAO alap pontos levezetése
Korábban áttekintettük, hogy a TAO bevallás benyújtása előtt milyen részleteket érdemes átgondolni. Egy gyors ellenőrzéssel megbizonyosodhatunk róla, hogy minden adóalap módosító tétel figyelembe lett-e véve és a társasági adóbevallásban szerepeltetett adóalap csökkentő tételeket alátámasztja-e a végleges beszámoló.

2. HIPA visszaigénylés
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a koronavírus válság időszakában nem csak a vállalkozások küzdenek bevételi problémákkal és a költségek drasztikus növekedésével, hanem a helyi önkormányzatok is. Nagy összegű adó-visszaigénylést tartalmazó HIPA bevallások esetében az adózók jó eséllyel számíthatnak adóellenőrzésre, melybe az önkormányzati adóhatóságok külső szakembert is bevonhatnak.

3. Transzferár dokumentáció
A transzferár dokumentáció elkészítésének határideje megegyezik a társasági adóbevallás benyújtási határidejével. Abban az esetben, ha a társaság élt a TAO-bevallás benyújtásának halasztására irányuló lehetőséggel, a transzferár dokumentáció elkészítési határideje is szeptember 30-ra módosult.

Tapasztalataink alapján az adóhatósági ellenőrzések során fókuszban van a transzferár dokumentációk meglétének vizsgálata. A moratórium által nyújtott megnövekedett időkeret lehetőséget biztosít az ebből fakadó kockázatok csökkentésére is.

4. Osztalékfizetés
A COVID miatti válsághelyzet kapcsán sok esetben tapasztaljuk, hogy amennyiben a Társaság a 2019-es üzleti évben nyereséges volt és a vállalkozás tőkehelyzete lehetővé teszi, a tulajdonosi kör szándéka a tárgyévi nyereség kifizetésére irányul. Osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg lehet határozatot hozni, a határidő elmulasztása esetén csak évközi osztalékelőleg kifizetésére van lehetőség, vagy meg várni kell a következő beszámoló elfogadásáig. Emiatt az osztalék kifizetés kérdését érdemes alaposan mérlegelni.

5. Egyéb kötelezettségek
Az országos járványhelyzetre tekintettel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási és megfizetési határideje a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében szintén 2020. szeptember 30-ra módosult.

A bejegyzés szerzője Varga Diána, az RSM  adóüzletágának menedzsere. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. április 28.

Beszámolók és éves adóbevallás halasztása – mikor nem érdemes?

A szakemberek számára hosszúnak tűnő várakozás után kihirdetésre került a rendelet, amely 2020. szeptember 30-ig haladékot adott a vállalatok éves adókötelezettségeivel és a beszámoló közzétételével kapcsolatban, a koronavírus járványra tekintettel. Érdemes átgondolni mire van hatással a halasztás és mérlegelni, mi a cég számára legjobb döntés! Mely adókötelezettségeket érinti a szabályváltozás?
2020. augusztus 31.

A cégek fele már beadta adóbevallását

A társasági adóbevallások csaknem fele már beérkezett az adóhivatalhoz, bár a koronavírus-járvány legnagyobb adókönnyítése miatt több mint 150 ezer cégnek még mindig van egy hónapja erre – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
2020. március 18.

A koronavírus a vállalatirányításra is jelentős hatással van

A COVID-19 világkörüli terjedése és az ahhoz kapcsolódó biztonsági lépések, mint az utazási korlátozások és a szociális távolságtartási szabályok és tilalmak jelentős hatással vannak a vállalati döntéshozó szervek – a közgyűlések és igazgatótanácsok – eljárásaira és ezáltal a cégek működésére és irányítására is. Az ehhez kapcsolódó döntések szabálytalan meghozatalának komoly működési, jogi és pénzügyi következményei lehetnek a társaságra nézve – hangsúlyozta Orosz Dániel, a Baker McKenzie társasági jog és vállalatfelvásárlási csoport ügyvédje és Simkovicz Benjámin, társasági jog és vállalatfelvásárlási csoport ügyvédjelöltje.
2020. június 29.

A veszélyhelyzet elmúlt, de mi maradt az adóváltozásokból?

Mások mellett a jogbiztonság követelménye is megkívánja, hogy a veszélyhelyzet alatt hozott, törvényeket módosító rendeletek szabályainak továbbéléséről jogszabályt alkossanak. Elengedhetetlen volt ezért, hogy törvénymódosításokkal is „szentesítsék” és ezzel az adótörvényekbe maradandóan beépítsék a veszélyhelyzetet követően is fennmaradó változásokat. Ebből szemezgetünk.