Brit külügyminiszter: „katasztrofális lenne most egy vezetőváltás”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit külügyminiszter szerint „katasztrofális” politikai és gazdasági hatásai lennének, ha a kormányzó Konzervatív Párt újabb vezetőváltásra szánná el magát.

James Cleverly a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai műsorokra szakosodott négyes csatornájának csütörtöki hírmagazinjában kijelentette: Liz Truss miniszterelnök álláspontja mindig is az volt, hogy csökkenteni kell a családok és az üzleti vállalkozások adóterheit, mivel e terhek hét évtizede nem voltak olyan nehezek, mint most.

Cleverly szerint Truss előre megmondta, hogy erre készül, és ezt is teszi jelenleg, az a tény pedig, hogy „néhányan erről láthatóan meglepetésként értesültek”, nem a kormányfő hibája.
A külügyminiszter ezzel arra utalt, hogy a brit kormány által nemrég bejelentett hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot évtizedek óta példátlan piaci viharok követték, mivel a piaci szereplők nem látják biztosítottnak az intézkedési terv finanszírozási hátterét.

A miniköltségvetésként emlegetett program szeptember végi bejelentése után mélységi rekordokra – egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe – zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama a 2008-as globális pénzügyi válság óta először 4 százalék fölé emelkedett és meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségét, két globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings pedig egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról a brit államadós-osztályzatok kilátását.
A Bank of England a piaci felfordulás csitítása végett rendkívüli államkötvény-vásárlási intervenciót jelentett be, azzal az indokkal, hogy a piacok „rendellenes működésének” folytatódása érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására.

A brit sajtó egybehangzó, nem cáfolt értesülései szerint a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának meghatározó befolyású tagjai közül többen is már Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter, sőt Liz Truss távozását követelik.

Truss szerda este találkozott a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság tagjaival. A bizottság és a mindenkori kormányfő megbeszélései mindig bizalmasak és zárt ajtók mögött zajlanak, de a mostani ülésről kiszivárgott értesülések szerint a megbeszélés rendkívül feszült, a miniszterelnökkel szemben ellenséges hangulatú volt.

Paul Goodman, a ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló, igen befolyásos online politikai fórum főszerkesztője csütörtöki cikkében azt írta, hogy Kwasi Kwarteng, az adócsökkentési programot bejelentő pénzügyminiszter pozíciója tarthatatlanná válhat.

Goodman szerint a piacok „tárt karokkal fogadnák” a tisztségben Rishi Sunakot, az előző miniszterelnök, Boris Johnson volt pénzügyminiszterét, aki Johnson távozása után indult a pártvezetői és a miniszterelnöki posztért.

Sunak a vezetőválasztás első szakaszában, vagyis a jelölteket kiválasztó frakciószavazások fordulóiban rendre sokkal több voksot kapott, mint Truss, kettejük közül azonban a Konzervatív Párt tagsága a nyáron lezajlott döntő szavazáson jelentős többséggel Trusst választotta.

A ConservativeHome főszerkesztőjének értesülései szerint az alsóházi tory frakció tagjai „foglalkoznak azzal a gondolattal”, hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss egy másik volt ellenlábasát, Penny Mordaunt egykori védelmi minisztert kellene kormányfővé választani, és az ő kormányában lehetne Sunak a pénzügyminiszter.

James Cleverly külügyminiszter azonban a csütörtöki BBC-interjúban óvta a pártfrakciót az ilyen kezdeményezésektől. Cleverly úgy fogalmazott: fel kell ismerni, hogy most az elsődleges feladat a piacok stabilizálása, és a vezetőváltás „katasztrofális ötlet lenne politikai és gazdasági szempontból egyaránt”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek