Digitalizálódó áfa az Európai Unióban 4. rész


Az egyre digitalizálódó áfa-t érintő reformok közül eddig a 2028-tól esedékes változások (elektronikus számlázás kiterjesztése, megszűnő összesítő jelentés, közel valós idejű adatáramlás) voltak jobban fókuszban a cikksorozat eddigi részeiben, most azonban járjuk körbe a sokkal hamarabb érkező, már 2025-től esedékes változásokat.

A bő másfél év múlva esedékes változások közül kiemelkedik az egyablakos ügyintézés kiterjesztése, valamint az elektronikus piactereket érintő változások. A távolsági értékesítést végző kereskedőket érintő 2021-es változtatások sikerességén felbuzdulva, a Bizottság ki fogja terjeszteni az OSS-ben jelenthető ügyleteket azokra a saját áru-mozgatásokra is, amelyek megelőzik a fogyasztóknak történő közvetlen értékesítést. A változtatások eredményeképpen a kereskedők a beregisztráló ország keretein belül a teljes uniós áfa-kezelésüket tudják majd intézni beleértve az esetleges ellenőrzéseket is. Az árumozgatások két adóköteles lábból fognak állni, egy értékesítésből és egy beszerzésből és mindkettő jelentendő lesz az OSS-ben. Ennek köszönhetően nem kell más országba is beregisztrálnia a kereskedőnek, amely jelentős megtakarítást és egyszerűsítést jelent a kereskedőnek.

Szintén jelentős változások előtt állnak az elektronikus piacterek, ugyanis a vélelmezett értékesítő státusz kiterjesztésre fog kerülni. Ez azt fogja jelenteni, hogy az elektronikus piacterek fogják felszámítani az áfa-t a végső megrendelő felé, azt az egy esetet kivéve, amikor a tényleges eladó abban az országban működik, ahol a megrendelő is található. Ez tehát független lesz attól, hol van az eladó letelepedve, ami azt jelenti, hogy a 2021-es változások, amelyek a harmadik országos eladókra fókuszáltak, most ki lesznek terjesztve az Közösségen belüli eladókra is. Az eladó adómentes értékesítést fog végezni az elektronikus piactér felé az OSS-n keresztül, ugyanis az adóalany-adóalany viszonylatokat adómentesként kell majd kezelni. Ennek a modell nyilvánvalóan előnybe hozza a piactereken keresztül történő értékesítést a saját webáruházon keresztül történő értékesítéssel szemben, amely továbbra is felelős lesz a belföldi ügyletek jelentéséért.

Ezeken felül az OSS-be lesz beépítve, külön eljárás alatt, a saját árú mozgatásának kezelése, illetve a vevői készletre történő árutovábbítás. Ennek keretében a Direktívában lévő jelenleg is érvényes előírások, amelyek vevői készletre vonatkoznak kivezetésre fognak kerülni 2025 január elsejei hatállyal. A már most is vevői készleten lévő árukra 2025. december 31-ig a jelenleg hatályos szabályok fognak fennmaradni.

A jelenleg érvényes páneurópai 10,000 eurós távértékesítési küszöb csak abban az országban lesz érvényes, ahol az eladó letelepedettnek minősül, tehát nem fogják ugyanezt az értékhatárt használni olyan tagállamban is, ahol árut tárolnak, de ott mégsem letelepedettek.

Szintén változások várhatóak az IOSS keretein belül 2025-től. Ilyen változás lesz, hogy az elektronikus piactereknek kötelező lesz az IOSS-n keresztül intézni a harmadik országos beszerzéseiket, valamint hogy az IOSS-azonosító illetve a behozott áruk csomagszáma (azonosítója) között még szorosabb kapcsolat lesz felépítve az adócsalások elkerülésére. Azonban a jelenleg érvényes 150 eurós értékhatár felemelése nem várható, amíg a vámeljárások uniós reformja meg nem valósul.

Szerző: Molnár Péter független adótanácsadó


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.