Domokos: az áfa helyett a személyi jövedelemadó csökkentése a jó irány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a novekedes.hu-ra írt publicisztikájában amellett tette le a garast, hogy nem áfacsökkentésre, hanem szja csökkentésre van szükség.

Újabb áfakulcs csökkentés  rendkívül körültekintő megfontolást igényel, hiszen a számvevőszéki elemzés is alátámasztotta, hogy az áfa csökkentése a központi költségvetésnek jelentős bevételkieséssel jár, hosszú távon ugyanakkor nem jár a fogyasztói árak csökkenésével, továbbá hazai termelő vállalkozások sem profitálnak belőle – írja Domokos a novekedes.hu-n megjelent véleménycikkében.

Végső soron a kereskedelem gyakorlatilag „lenyeli” az áfacsökkentés hatását – írja. Az ÁSZ ellenőrzési megállapításai és az elemzési következtetései alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az áfákulcsok további csökkentése negatívan hat a fenntartható kifehérítés folyamatára, ugyanakkor a munkát terhelő adók – például a személyi jövedelemadó – további mérséklése hozzájárulhat a magyar gazdaság versenyképességének erősítéséhez, valamint fenntartható kifehérítéshez. Természetesen ez esetben is körültekintően mérlegelni szükséges a költségvetésből kieső bevételek fedezetét, ugyanakkor a munkát terhelő adókulcsok csökkentése a fenntartható gazdasági folyamatokba való befektetést jelent – véli Domokos.


Kapcsolódó cikkek

2019. szeptember 9.

Domokos: 9 százalékra csökkent az áfa adórés

 Az áfa adórés csökkenésével a kormány közérdekű beruházásokat – például útépítést, családtámogatást, klímaváltozással kapcsolatos kiadásokat – tud finanszírozni – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2019. szeptember 6.

Domokos: aki nem fizet áfát, az többnyire termékdíjat sem

A gazdaság fehérítése révén növekvő költségvetési bevételekből több forrás juthat a zöldítését szolgáló támogatásokra, fejlesztésekre – jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén tartott előadásában, csütörtökön Nyíregyházán.