Elérhetőek az SZJA bevallástervezetek – NAV-Figyelő 11. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eSZJA felületén elérhetővé vált az szja adóbevallások tervezete a 2022. évre.

1. Elérhetőek az SZJA bevallástervezetek

Azok számára, akik rendelkeznek Ügyfélkapu-hozzáféréssel, és számukra a NAV készít tervezetet, az eSZJA felületén elérhetővé vált számukra az adóbevallásuk tervezete a 2022. évre.

Azok számára, akik papíralapon kívánják tervezetüket megkapni, március 16-át követően erre igényüket már kizárólag a személyes ügyfélszolgálatokon terjeszthetik elő.

A tervezeteket mindenképpen szerkeszteni, módosítani szükséges a következő személyeknek:

  • egyéni vállalkozók (kivéve, akik szüneteltették az év egészében tevékenységüket, vagy akik végig KATA-alanyok voltak)
  • mezőgazdasági őstermelők,
  • áfás magánszemélyek

Az SZJA-bevallással kapcsolatban a NAV megválaszolta a leggyakoribb kérdéseket. A kérdéseket témacsoportokra szedte az adóhatóság, amelyek a következők:

  • Technikai jellegű kérdések
  • SZJA-befizetés és -kiutalás
  • Kedvezmények érvényesítése
  • Egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések
  • Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek
  • Szociális hozzájárulási adó
  • Rendelkezés az adóról – önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék

Az adóbevallások benyújtási, illetve a tervezetek módosítási határideje 2023. május 22.

A technikai kérdések között az eSZJA felülettel és a tervezettel kapcsolatos kérdésekre válaszol a NAV, így például megerősíti, hogy amennyiben valaki most regisztrál ügyfélkapu hozzáférésre, úgy ő is eléri majd tervezetét a felületen. Emellett az önellenőrzéssel kapcsolatos tudnivalókat is közzétett az adóhatóság.

Az egyes kedvezményekkel korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk, ezekhez nyújt a gyakori kérdésekre adott válaszaival technikai jellegű segítséget most a NAV.

Kiemeljük, hogy a külföldön megszerzett, kizárólag ott adóköteles jövedelem bevallása is szükséges abban az esetben, ha a magánszemély magyar adóilletőséggel bír.

2. Közzétette a NAV a 2023. áprilisra vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette az április hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Keverék LPG autógáz CNC autógáz
2023. április 608 Ft/l 622 Ft/l 657Ft/l 372Ft/l 899 Ft/kg

A fentieken túl a NAV-figyelőben részletesen olvashat az Online Számla interfész-specifikációja frissüléséről és adótraffipaxról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 13.

Körültekintésre int a NAV a K+F költségek kapcsán | NAV-Figyelő 10. hét

A K+F költségek elszámolásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a kutatás és fejlesztés tevékenységekre tekintettel számos ösztönző intézkedés van hatályban, mint ahogyan adóalap-, illetve adókedvezmény is, amelyek nem kizárólag a társasági adóban érvényesíthetők, hanem az innovációs járulék és a helyi iparűzési adó esetében is. Ezek elszámolásáról és a gépjárműadó kötelezettségről, valamint a desk-auditról is szó esik a NAV-Figyelőben, amit az Accace Hungary adómenedzsere állított össze.