Fejlesztési adókedvezmény: itt az új térkép


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új regionális térkép alapján igényelhetnek fejlesztési támogatásokat a magyar vállalatok 2014. július 1-jétől. Az előttünk álló nagyon rövid időt lehet kihasználni arra, hogy a fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket bejelentsék a Nemzetgazdasági Minisztérium felé azok a vállalkozások, amelyeket a változások negatívan fognak érinteni.


Az Európai Bizottság által a 2014-2020 közötti időszakra jóváhagyott iránymutatásai alapján csökken, illetve megszűnik a fejlesztési adókedvezmény, valamint az  állami támogatás igénybevételének lehetősége bizonyos régiókban. Egyúttal a fejlesztési adókedvezmény szabályainak további módosítására is fel kell készülni egy képviselői önálló indítvány miatt.

Június végéig még a korábbi, 2007-2013-as 7 éves időszakra vonatkozó támogatási térkép alkalmazandó, így a vállalatoknak addig van még lehetőségük pályázni azon régiókban, amelyeket a későbbi változások kedvezőtlenül érintenek.

Különösen Pest Megye egyes térségeiben, illetve Budapesten beruházni szándékozók számára javasolt még az előttünk álló nagyon rövid időt kihasználni arra, hogy a fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket bejelentsék a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy beruházásaikra tekintettel igénybe tudják venni az adókedvezményt, amire esetlegesen a következő 7 éves támogatási ciklusban már nem lenne lehetőségük.

Az új regionális támogatási térkép részletei, kkv ösztönzők

2014. július 1-től a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz.

Közép-Magyarország régióban legjelentősebb a változás. Itt a korábbi 30 százalék – Budapest esetén 10 százalék – helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalékra csökken, azaz alapesetben nem vehető igénybe támogatás.

A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllő, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással.

A fejlesztési térkép módosításának következményeként több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körből, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre és Törökbálint.

Négy régióban – Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban – nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető.

A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás intenzitásának aránya.

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők.

Különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió ún. nem támogatott területén, hiszen itt a most benyújtott képviselői indítvány alapján az induló beruházások is részesülhetnek, még ha korlátozott mértékben is, adókedvezményben. További könnyítést jelenthet a módosító tervezet szerint a kis- és középvállalkozások számára, hogy az 500 millió forintot meghaladó beruházások esetén a kisvállalkozások számára a korábbi 20 fővel szemben elég 10, míg a középvállalkozásoknak a korábbi 50 helyett 25 fővel növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát.

Nagyberuházások, mezőgazdaság támogatása – speciális szabályozással

Az 50 millió eurós értéket meghaladó nagyberuházás esetén csak csökkentett mértékben vehető igénybe támogatás, az 50 millió euró feletti részre a fenti támogatási intenzitások 50 százaléka, míg a 100 millió euró feletti rész 34 százaléka a maximális arány. Fontos, hogy az újonnan benyújtott javaslat szerint a nagyvállalkozások a Közép-Magyarország régió támogatott területein is csak úgynevezett új gazdasági tevékenységet eredményező induló beruházáshoz, továbbá meglévő létesítmény termékkínálatának kibővítését eredményező beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek majd igénybe fejlesztési adókedvezményt.

Mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását célzó beruházások esetén, a jelenlegi szabályok szerint 12 millió eurót meghaladó állami támogatás, illetve 25 millió eurót meghaladó elszámolható beruházási költség felett csak a Bizottság egyedi jóváhagyása alapján adható továbbra is támogatás.

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

A támogatási program alapvető célja az Európai Unión belüli egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányos helyzetű térségek fejlődésének elősegítésével. Azok a régiók, ahol az egy főre jutó GDP nem haladja meg az Európai Uniós átlag 75 százalékát, kiemelten jogosultak támogatásra. Ezeken a területeken él Magyarország lakosságának több mint kétharmada. Magyarország azon régióiban, ahol ez a fejlettségi szint a 45 százalékot sem éri el – ilyen Észak-Magyarország, az Alföld, illetve Dél-Dunántúl -, továbbra is 50 százalékos mértékű marad a támogathatóság.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor az RSM DTM Hungary adóüzletág vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.