Felpöröghet július 1-től a katás szerződések ellenőrzése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiemelten fogja vizsgálni a a NAV a katásokkal kötött szerződéseket a bújtatott foglalkoztatás visszaszorítása érdekében – röviden, egy mondatban adott hírt honlapján e szándékáról az adóhatóság.

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében – olvasható a NAV honlapján.

Friss hír, hogy a kormány javaslata szerint jövőre, ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

A kata emelése tavaly is felmerült, akkor közleményt adott ki a Pénzügyminisztérium, miszerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a kormány nem tervezi a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) drágítását.

Jelenleg is szigorúan szabályozott, a NAV mikor tekintheti és mikor nem bújtatott munkaviszonynak a katás vállalkozó munkáját.


Kapcsolódó cikkek

2020. június 25.

Kataemelés: a plusz terhet a nagy cégeknek kell megfizetni

Izer Norbert államtitkár szerint a változás csak a szabályokat kijátszó nagy cégeket érinti, amelyek jövőre már nem élhetnek vissza a szabályokkal, és nem alkalmazhatják a katát a foglalkoztatás alternatívájaként.
2020. június 18.

Jön a kataemelés jövőre? A PM vizsgálja a kamara javaslatát

A Pénzügyminisztérium megvizsgálja a kamara azon javaslatát, miszerint ha egy üzletfélnek a katás vállalkozó évente hárommillió forintnál többet számláz, a hárommillió forint feletti rész után bizonyos mértékű (akár negyvenszázaléknyi) adót kellene leróni, illetve azt az ötletet is, hogy hatmillió forint árbevétel felett 65 ezer forint lenne a tételes adó mértéke.