Brexit: visszatér az áruk vám elé állítása az átmeneti időszak lezárultával


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit adóhatóság honlapján olyan forgatókönyv jelent meg, amelyből tisztán látszik, hogy az Egyesült Királyság klasszikus harmadik országként fog működni az áfa kezelése során az átmeneti időszak letelte után.

Boris Johnson megválasztása óta a mielőbbi Brexit véghezvitelén dolgozott, azaz nem kíván(t) halasztás kérni semmilyen előzetesen megszabott határidőre. Ez alapján dolgozott a Brexit jogi véghezvitelekor is, illetve most is ez látszik, amikor az átmeneti periódus letelte utáni időszakról beszél a brit miniszterelnök. Sokan gondolták, hogy lehet olyan megállapodást kötni az Egyesült Királyság és az Unió között, amely a mostani helyzethez hasonló kereteket fog biztosítani a felek számára az együttműködés terén, azonban pár napja a brit adóhatóság honlapján olyan forgatókönyv jelent meg, amelyből tisztán látszik, hogy az Egyesült Királyság klasszikus harmadik országként fog működni az áfa kezelése során az átmeneti időszak letelte után.

A brit kormány néhány napja jelentette be, hogy az átmeneti időszak eltelte – 2021. január 1 –  után vissza fogja állítani a határellenőrzést az EU-ból érkező árukra. A bejelentésre azért még nyár elején kerül sor, hogy a COVID-krízis miatt megtépázott gazdasági szereplőknek elegendő időt biztosítsanak a felkészülésre. A felkészülés infrastrukturális feltételeinek megteremtésére 50 millió fontot biztosítanak a vámhatóság számára. Az EU-ból érkező áruk vám elé állítása három szakaszban fog megtörténni. Január elsejétől az összes általános terméket (például ruhák, elektronikai cikkek) elő kell készíteni arra, hogy minimális vámhatósági feltételeknek feleljenek meg, nyilván kell őket tartani és vámot kell utánuk fizetni, azonban a konkrét fizetés maximum hat hónapig halasztható, amíg a vámnyilatkozat el nem készül (be nem nyújtják). Mindenképpen ellenőrizni fogják az alkohol tartalmú italokat illetve a dohánytermékeket, sőt ilyen áruk esetén teljes adattartalmú vámnyilatkozatot kell kitölteni, amit előre le kell adni. A gazdálkodóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy az áfa-t hogyan számolják el, erre vonatkozó pontosítás azonban még nem érhető el. Konkrét ellenőrzésekre az áruk rendeltetési helyén is lehet majd számítani, illetve lesznek olyan helyiségek, ahogy a magas kockázattal bíró élő állatok vagy növények ellenőrzésére történik majd.

A következő lépcső április elsejével élesedik majd. Ekkortól már az összes állati eredetű termék – például hús, kis kedvencek élelmiszere, méz, tej és tojás-termékek -, valamint az összes szabályozott növény és növényi termék esetén szükséges lesz előzetesen tájékoztatni a vámhatóságot. Ezen felül állat és növényegészségügyi iratok becsatolása is szükséges lesz.

Az utolsó lépcső július elsejével élesedik, ekkortól minden árura vámnyilatkozatot kell tenni és vámot kell fizetni, teljes adattartalmú biztonsági nyilatkozatra lesznek kötelezettek az importálók, továbbra is fizikai ellenőrzések lesznek bizonyos élő állatok, növények esetén.

A bejelentésre június 12-én került sor, mivel aznap ült össze utoljára (2020 július 1 előtt) az a bizottság, amely kérhette volna az átmeneti időszak meghosszabbítását.

A fenti szabályokból, lépcsőkből semmi nem fog vonatkozni az ír-észak-ír, valamint az észak-ír-brit relációra, összhangban a Brexit-megállapodás egyik legsarkosabb kérdésére. Bár az adminisztrációs terheknyilvánvalóak a brit kormány mégis azt prognosztizálja, hogy 2025-re a brit lesz a legjobb határ a világon.

A cikk szerzője Molnár Péter független adótanácsadóKapcsolódó cikkek

2020. február 3.

Brexit után: szabadkereskedelmet ajánl az unió a briteknek

Az Európai Unió kész Londonnak egy ambiciózus, vámok és kvóták nélküli kereskedelmet biztosító megállapodást ajánlani, amely az unió és a szigetország partnerségének központi pillérét képezheti – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója Brüsszelben hétfőn.
2020. február 5.

Brexit és adózás

2020. január 31-vel az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból. Ezzel átmeneti időszak vette kezdetét, amely 2020. december 31-ig tart. Bár az Egyesült Királyság már nem lesz az Európai Unió tagállama, az év végéig áfa szempontjából még tagállamként kell kezelni, majd a harmadik országra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni 2021-től.