Grantis: a biztosítói megtakarítást tervezőknek érdemes június 30-ig lépni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A biztosítói megtakarítást legkésőbb június 30-ig el kell indítani ahhoz, hogy az ügyfelek mentesüljenek a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól – hívta fel a figyelmet a Grantis Hungary Zrt. pénteki közleményében.

A tanácsadó cég biztosítói tájékoztatások alapján közölte: a megtakarító által aláírt ajánlatnak június 30-ig be kell érkeznie a biztosítóhoz, de van olyan társaság, ahol azt javasolják, hogy a megtakarítás első díja is érkezzen be júniusban. A Grantis ugyanakkor hangsúlyozta, a szoros határidő ellenére fontos, hogy az ügyfelek nagyon alaposan megismerjék a kiszemelt megtakarítási termékeket, valamint a saját lehetőségeiket is, mert a biztosítói megtakarítás hosszú távú elköteleződés, amely legalább 8-10 éves időtávon mutatja meg az igazi előnyét.

Veres Patrik, a Grantis öngondoskodási szakértője szerint július 1-je után is indítható olyan biztosítói megtakarítás, amelynek hozama mentesülhet a szociális hozzájárulási adó (szocho) alól. Rendszeres díjas életbiztosítás esetében a megtakarítás tizedik évétől kamatadó és szocho-mentesen vehető fel az összegyűlt vagyon. A hatodik évtől feleződik az adóteher. Egyszeri díjas megtakarítás esetén a harmadik évtől feleződik a hozamon lévő adóteher, és az ötödik évtől adómentessé válik a megtakarítás hozama.

Nyugdíjbiztosításoknál tíz év után adómentesen vehető fel a megtakarítás. Ha nyugdíjszolgáltatásként szűnik meg a szerződés, szintén nincs adófizetési kötelezettség, függetlenül az eltelt évektől. Nyugdíjbiztosítások esetén az adómentességen túl a befizetések után évi 20 százalékos adójóváírás is kapható, évente egy szerződéssel 130 ezer forinttal is gyarapítható így a megtakarítás – emlékeztetnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 12.

13. lett Magyarország adórendszere a versenyképességi listán

Hazánk többek között Ausztriát, Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is megelőzi az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában – hívta fel a figyelmet az EY.
2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.