Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. november 15.
Címkék: ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát is kiiktatott a piacról a NAV. Az egymástól függetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

A két szervezet hasonló módját választotta a törvénytelen gazdagodásnak. A hivatalos gumiabroncs-kereskedelmet folytató, illetve műanyag-granulátum értékesítésben is érdekelt társaságok alá céghálózatot építettek, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a közvetlenül az Európai Unió területéről vásárolt gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be. Ezzel a módszerrel mentesítették magukat az áfafizetés alól. Így amellett, hogy jelentős haszonhoz jutottak, nagy versenyelőnyt is szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben.

A csaláshoz többszintű céghálózatot hoztak létre. A hálózat alján, az elkövetők által a háttérből irányított bukó cégek biztosították a fiktív számlákat a tényleges kereskedelmi tevékenységet folytató társaságoknak. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával több mint 1 milliárd forint fizetendő áfát tüntettek el.

A NAV nyomozói országos – a határokon is átnyúló – akciósorozatban számolták fel a két elkövetői kört. IT-szakemberek, járőrök és a NAV MERKUR bevetési egysége támogatásával a két akcióban összesen 72 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat az országban, de a külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Németországban és Belgiumban is zajlottak kihallgatások és kutatások. A nyomozók 14 gyanúsítottat hallgattak ki. Az okozott kár és a várható bírság biztosítására, valamint a bűncselekményekkel szerzett vagyon elkobzására bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zároltak, ingatlanokat, és készpénzt foglaltak le másfél milliárd forintot maghaladó értékben.

A bűnszervezet tagjai közül 3 fő letartóztatásáról döntött a Székesfehérvári Járásbíróság. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

(nav.gov.hu)


Kapcsolódó cikkek:


Gigantikus áfacsalási ügyben emeltek vádat
2019. április 1.

A láncolat elején Szlovákiából nettó áron szereztek be cukrot, étolajat, rizst, sajtot, majd az általános forgalmi adó megfizetését elkerülve, több lépcsőben eladták hazai cégeknek.

Már használható az áfacsalást azonosító uniós eszköz
2019. május 15.

Már használható az áfacsalást azonosító uniós eszköz

Szerdától használják az uniós tagországok illetékes hatóságai a tranzakcióshálózat-elemző (TNA) eszközt, amelynek köszönhetően gyorsabban tudják  azonosítani és felszámolni az áfacsalással összefüggő gyanús tevékenységeket.