Gyorsabban adózunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) április 1-jéig 1,172 millió darab személyi jövedelemadó (szja) bevallást vett nyilvántartásba, mintegy 17 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában – közölte az MTI érdeklődésére az adóhatóság.

Az önadózást választó magánszemélyektől az adóhatóság az idén mintegy 2,4 millió szja bevallást vár. Adóhatósági adómegállapítást (ADAM) körülbelül 14 ezren kértek. A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhattak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a munkáltató vállalja), és az ADAM-ot. Az utóbbi két mód igénybevételéről február 15-éig kellett nyilatkozni, aki egyikre sem tartott igényt, annak önállóan kell benyújtania adóbevallását május 21-éig (az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek kivételével, akiknek február 15-éig túl kellett esniük ezen). A határidőt érdemes szem előtt tartani, mert a késedelmesen – de még az adóhatóság felszólítása, ellenőrzése előtt – benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha az illető késedelmét nem menti ki.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek