Ha megbukik a vállalkozások szolidaritási adója is, mit csinál a PM?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

˝Valószínűnek nem gondolt eset˝-nek minősítette a portfolio.hu kérdésére Veres János azt a feltételezést, hogy az Alkotmánybíróság (AB) egy már megérkezett beadvány alapján a vállalkozásokra vonatkozó 4%-os szolidaritási adót is megsemmisítheti. Kérdésünk másik része arra vonatkozott, hogy az elvárt adó kiesésének ma megismert ˝pótlási módszerét˝ alkalmazná-e a kormány akkor, ha az AB mégis a büdzsé számára kedvezőtlen döntést hozna (várhatóan a következő hónapokban).

A mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter utóbbira úgy reagált, hogy ezzel a kérdéssel a mai ülésen nem foglalkozott a kabinet. Hozzátette azonban, hogy a kormány eltökélt a konvergenciaprogramban lefektetett hiánypálya tartásában. Amint korábban már beszámoltunk róla, a vállalkozások szolidaritási adója még a megsemmisített elvárt adónál is nagyobb bevételi tételt (kb. 150 mrd Ft-ot) jelent az idei költségvetésben.

Mint ismert: az elvárt adó miatt kieső mintegy 60 milliárd forintos bevétel ˝pótlását˝ két módon oldja meg a kormány: egyrészt az első félévi kieső bevételt (30 mrd Ft-ot) a központi egyensúlyi tartalék zárolásával kezel (ennyi pénz nem költhető el onnan), másrészt július elsejétől valamilyen új adóterhet tervez bevezetni, melynek bevételi hatása szintén 30 milliárd forint lenne.

Forrás: Portfólió


Kapcsolódó cikkek:


Volt egyszer egy cafetéria?
2019. augusztus 16.

A cafetéria-juttatások beépültek az adórendszerbe. Az elmúlt években számos elemének megszűnt a kedvezményezettsége, több megszűnt juttatással kapcsolatban nemzetközi perekbe bonyolódott Magyarország. Szakértőnk, dr. Juhász István kérésünkre összefoglalta véleményét.

Importvámok: nő a feszültség Kína és az USA között
2019. augusztus 15.

A világ két legnagyobb gazdasága között dúló kereskedelmi háborúban Washington eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetett ki 25 százalékos pótvámokat, amire válaszul Kína 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott különböző mértékű büntetővámokkal.

Hatalmas hamis termék raktárra bukkant a NAV
2019. augusztus 15.

Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a NAV munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár csaknem eléri az egymilliárd forintot.

Újra ismerős nevek a NAV adóslistáján
2019. augusztus 15.

A mágia sem segít azon, aki nem fizeti be az adóját – akár e tanulság is levonható az adóhatóság által közzétett jelentős összegű adóhiányt fehalmozó adósok listájából.