Hatalmas bírsággal számolhatnak a késlekedő termelők


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azok a hazai vállalkozások, amelyek november 30-áig nem regisztrálják az általuk gyártott vagy unión kívülről importált anyagokat, akár 20 millió forint bírsággal is sújthatók.

Az Európai Unió 2007-ben életbe lépett jogszabálya, a REACH körülbelül 30 ezer napjainkban használt vegyi anyag regisztrációját írja elő. Fontos kitétel azonban, hogy itt nem csupán veszélyes anyagokról van szó, egyes fémek, textíliák, autóalkatrészek és építőipari anyagok regisztrációja is kötelező. A három éve lezajlott előregisztráció alapján az egész EU területén 38 ezer igény érkezett be, ám ebből eddig csak 8900 konkrét regisztrációról tud az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA). Pontos adatok arról ugyan nincsenek, hány vállalatnak kellene összesen regisztrálnia magát, ám az iparági vélekedés szerint az említettnél jóval több társaságot érinthet a rendelet.

Magyarországról eddig 117 regisztráció érkezett a múlt hét végéig, de még további pár százat várnak a november 30-i határidőig – mondta lapunknak Deim Szilvia, az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal (OTH) főosztályvezető-helyettese. Ellenkező esetben a vállalatnak haladéktalanul fel kell függesztenie a tevékenységét és 2-20 millió forint bírságot szabhat ki rá az ÁNTSZ. A megbüntetett vállalatok később újrakezdhetik tevékenységüket, amennyiben regisztrációs kötelezettségüknek eleget tettek.

A hónap végéig azok számára kötelező a regisztráció, akik 1 tonnát meghaladó mennyiséget gyártanak első és második kategóriájú rákkeltő, mutagén és reprotoxikus, 100 tonnát meghaladó mennyiséget a vízi környezetre veszélyes matériákból, illetve akik 1000 tonna felett termelnek anyagokat. A kapcsolódó további határidők szerint 100 tonna felett 2013-ig, 1 tonna felett 2018-ig kell benyújtani a regisztrációt.

Az érintett cégeknek itt még nem ért véget a feladatuk – mondta az OTH főosztályvezető-helyettese. A gyártott vagy importált anyagokat osztályozniuk kell, mivel a korábbi uniós csoportosítás szigorodott és összhangba hozták az ENSZ rendszerével. Ezek benyújtási határideje 2011. január 3-a – akik ezt az időpontot nem tartják, 100 ezer és 10 millió forint közötti bírságra számíthatnak.

Az ÁNTSZ ellenőrzési terv alapján vagy szúrópróbaszerűen, de folyamatosan vizsgálja az érintett vállalatokat – mondta Deim Szilvia. Fontos kiemelni, hogy ez a regisztráció időigényes. Egyrészt díjfizetéshez kötött, másrészt ha olyan anyagot gyárt a vállalat, amelynek környezeti és egészségügyi hatásairól még nem rendelkeznek pontos információval, be kell vizsgáltatniuk. Ennek akár komoly költségei is lehetnek, ezért fontos, hogy az Európa-szerte hasonló tevékenységet űző vállalatok működjenek együtt – tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.