Hitelezői igények bejelentése végelszámolást követő felszámolási eljárásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A végelszámolási eljárásban előterjesztett hitelezői igényt a felszámolási eljárásban ismét elő kell terjeszteni – áll a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának május 29-én közzétett jogegységi határozatában.

Ezzel a határozattal nem tartja fenn egy korábbi eseti döntésben közzétett álláspontját a Legfelsőbb Bíróság. A 2/2008. számú polgári jogegységi határozat szerint a végelszámolási eljárásban előterjesztett hitelezői igényt ismét elő kell terjeszteni, ha az eljárás felszámolási eljárássá alakul, azaz a végelszámolási eljárásban bebizonyosodik a cég fizetőképtelensége.

A jogegységi tanács abból indult ki, hogy a csődtörvény szerint hitelező az lehet, akit a felszámoló ilyenként nyilvántartásba vett. A pénzkövetelésnek a végelszámolási eljárásban hitelezői igényként történt bejelentése nem mentesíti a hitelezőt pénzkövetelésének a felszámolási eljárásban előírt szabályok szerinti bejelentése alól. Mindebből pedig az következik, hogy a végelszámolási eljárásban bejelentett hitelezői követelés jogosultját a végelszámolási eljárást követő felszámolási eljárásban a felszámolási eljárásra vonatkozó szabályoknak megfelelő külön igénybejelentés nélkül nem lehet hitelezőnek minősíteni és igényét nyilvántartásba venni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.