Át kell térni az új TEÁOR-számokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több százezer társas vállalkozást, egyéni vállalkozót, illetve vállalkozói igazolványhoz nem kötött adóköteles tevékenységet adószám birtokában végző magánszemélyt értesít a következő napokban az adóhivatal. Július elsejétől ugyanis át kell térni az új TEÁOR-besorolásokra.

Az új uniós TEÁOR tavaly januárban lépett hatályba, és ez év január 1-jétől már minden tagállamban alkalmazni kell. A hazai vállalkozások fél év türelmi időt kaptak az áttérésre. A KSH egyes kérdőívein már a múlt évben az új besorolásnak megfelelően kért adatokat. Az esetek kis részében a régi TEÁOR-számok automatikusan átforgathatók voltak. A legtöbbször azonban az átkódolás megfontolást igényel. Ehhez a cégeknek célszerű ügyvédi segítséget igénybe venni.

Az érdekelteket még nemigen izgatja a közelgő határidő. Akiben most ébred fel a kötelességtudat, az hosszú sorokra számíthat a nyilvántartó hivatalokban. A Fővárosi Cégbíróságon a bejegyzett mintegy 170 ezer cégnek csupán a tizede tett eleget változásbejelentési kötelezettségének. Kenesei Judit, a cégbíróság vezetője elmondta: számításaik szerint ha minden társas vállalkozás most teljesítené az átsorolást, akkor ez számukra 16 havi munkát jelentene úgy, hogy mellette semmi mással nem foglalkoznának. A határidő elmulasztásának szankciója a törvényességi felügyeleti eljárás, illetve bírságolás lehet, de egyszerre 150 ezer cég ellen nem tudnak fellépni. Az ország második legnagyobb cégbíróságán, a Pest megyein, hasonló a helyzet: a 65 ezer bejegyzett társaság mindössze 10 százalékának van meg az új tevékenységi kódja.
Az egyéni vállalkozóknak az okmányirodákban kell elintézniük az átsorolást. A budapesti XIII. kerület mintegy 4200 egyéni vállalkozója közül eddig hatszázötvenen módosították a kódokat. Ferenczi Gézáné, az okmányiroda osztályvezetője úgy fogalmazott, „fullig” vannak. Előzetes bejelentkezésre fogadják az ügyfeleket. Már ekkor tájékozódnak a tevékenységi körről, hogy felmérjék, mennyi időt vehet igénybe az ügyintézés. Nyilvánvalóan hosszabb az okmánycsere azokban az esetekben, amikor a régi szakmakódokat bontani kell, mert helyébe több tevékenység kerül, s még választania is kell az ügyfélnek. Az osztályvezető asszony azt mondta: a határidő nem jogvesztő, július 1-je után is cserélik a vállalkozói igazolványokat. A határidő-mulasztásnak náluk nincs szankciója.

Az adóhivatal azonban nem elnéző. A késedelmes változásbejelentés a társas vállalkozások esetében 500 ezer, egyéni vállalkozók és egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött adóköteles tevékenységet adószám birtokában végző magánszemélyeknél 200 ezer forint bírsággal járhat.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.