Holnapig kell átutalni az első negyedéves eva-előleget


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyszerűsített vállalkozói körbe (eva) tartozóknak április 12-ig kell átutalniuk az első negyedév utáni adóelőleget, bevételük 25 százalékát. Tavaly áprilisban, amikor még 15 százalékos volt az adókulcs, 20,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizetőknek, adóelőlegként, csütörtökig kell átutalniuk az első negyedévi bevételük 25 százalékát. Februárban, az államháztartási adatok szerint 2,4 milliárd forint adóelőleget már befizettek az eva körbe tartozók.

A bázisadatokból nehéz prognosztizálni a várható adóbevételt, hiszen mind az eva adókulcsa, mind a befizetés ütemezése változott 2006 októberétől: az adókulcs 15 százalékról 25 százalékra emelkedett, a negyedéves előlegfizetés pedig kiegészült a december 20-ig esedékes 100 százalékos adófeltöltési kötelezettséggel, így 2007-ben először most áprilisban fizetnek adóelőleget az evázók. Ha a tavalyi első negyedévi 20,4 milliárdos összeget felszorozzuk 1,7-el, ami a 15 százalékról 25 százalékra való mértéknek felel meg, akkor 34,7 milliárd forint adóbevétel várható.

Az idei költségvetés 168,2 milliárd forint eva-bevételt irányoz elő, ami a tavalyi tényleges összeghez képest 17,5 százalékos többletet jelentene. Ami az evázók számát illeti, a 104 ezer evázóból alig 2 százalék lépett ki az októberi változások után, így az eva-körbe tartozók száma jelenleg meghaladja a 100 ezret.

Az eva 2003-ban indult Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd, tavaly 143,1 milliárd forint be a költségvetésbe eva formájában.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.