Kisebb teher az öröklésen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjújában utalt arra, hogy az adórendszer belső struktúrájának esetleges módosítása során megváltoztatnák az öröklési illeték rendszerét.

Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben kijelentette, hogy nem tartaná igazságtalannak a felső tízezer vagyonátörökítését illetékkel terhelni.

A kormányfő most először állt ki egyértelműen az örökösödési illeték eltörlése mellett, és a javaslattól nem zárkóznak el sem a szocialisták, sem a Fidesz, a szabad demokraták viszont nemet mondanának rá, szerintük ugyanis a vagyoni alapú adóknak helyük van a magyar közteher-viselési rendszerben, és az örökösödési illeték is ilyen. Dávid Ibolya MDF-elnök a Nap-keltében azt mondta, szeretnék, ha első lépcsőben az egyenes ágon és a házastarársak esetében eltörölnék el az örökösödési illetéket.

A legfrissebb, 2005-ös adatok szerint egyébként az örökösödési illetékből mindössze 12,8 milliárd forint jött be, ami az illetékbevételek alig 10 százaléka, ráadásul ez az összeg sem maradna el teljesen, hiszen csak az egyik csoportnak, a közeli hozzátartozóknak adnának mentességet.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.