Kisebb teher az öröklésen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjújában utalt arra, hogy az adórendszer belső struktúrájának esetleges módosítása során megváltoztatnák az öröklési illeték rendszerét.

Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben kijelentette, hogy nem tartaná igazságtalannak a felső tízezer vagyonátörökítését illetékkel terhelni.

A kormányfő most először állt ki egyértelműen az örökösödési illeték eltörlése mellett, és a javaslattól nem zárkóznak el sem a szocialisták, sem a Fidesz, a szabad demokraták viszont nemet mondanának rá, szerintük ugyanis a vagyoni alapú adóknak helyük van a magyar közteher-viselési rendszerben, és az örökösödési illeték is ilyen. Dávid Ibolya MDF-elnök a Nap-keltében azt mondta, szeretnék, ha első lépcsőben az egyenes ágon és a házastarársak esetében eltörölnék el az örökösödési illetéket.

A legfrissebb, 2005-ös adatok szerint egyébként az örökösödési illetékből mindössze 12,8 milliárd forint jött be, ami az illetékbevételek alig 10 százaléka, ráadásul ez az összeg sem maradna el teljesen, hiszen csak az egyik csoportnak, a közeli hozzátartozóknak adnának mentességet.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek:


Sokkal több adó folyt be eddig a tavalyinál
2019. augusztus 23.

2019 első hét hónapjában általános forgalmi adóból 410,8  milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 127,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból pedig 57,0 milliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Kis magyar pénztörténet – 1. rész
2019. augusztus 23.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. Egyes esetekben ez nemzeti nagyságunkat tükrözte, máskor viszont sorstragédiánk megjelenési formája volt. Sorozatunk első részében az Árpád-házi uralkodók pénzkibocsátását és Károly Róbert pénzreformját mutatjuk be.

Sokat veszített Szerbia a koszovói büntetővám miatt
2019. augusztus 22.

Mintegy 298 millió eurót (97,64 milliárd forint), vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta azért, mert a koszovói kormány százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura.

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek
2019. augusztus 22.

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek

2020-tól két különböző uniós országban működő eladó és vevő minden országban azonos feltételek alapján mentesül az extra adóadminisztráció és adóbejelentkezési kötelezettség alól - írja az RSM blogja.