Kisebb teher az öröklésen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjújában utalt arra, hogy az adórendszer belső struktúrájának esetleges módosítása során megváltoztatnák az öröklési illeték rendszerét.

Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben kijelentette, hogy nem tartaná igazságtalannak a felső tízezer vagyonátörökítését illetékkel terhelni.

A kormányfő most először állt ki egyértelműen az örökösödési illeték eltörlése mellett, és a javaslattól nem zárkóznak el sem a szocialisták, sem a Fidesz, a szabad demokraták viszont nemet mondanának rá, szerintük ugyanis a vagyoni alapú adóknak helyük van a magyar közteher-viselési rendszerben, és az örökösödési illeték is ilyen. Dávid Ibolya MDF-elnök a Nap-keltében azt mondta, szeretnék, ha első lépcsőben az egyenes ágon és a házastarársak esetében eltörölnék el az örökösödési illetéket.

A legfrissebb, 2005-ös adatok szerint egyébként az örökösödési illetékből mindössze 12,8 milliárd forint jött be, ami az illetékbevételek alig 10 százaléka, ráadásul ez az összeg sem maradna el teljesen, hiszen csak az egyik csoportnak, a közeli hozzátartozóknak adnának mentességet.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek:


Az adóhatóság vezetői székéből a miniszterelnöki székbe
2020. január 16.

Az adóhatóság vezetői székéből a miniszterelnöki székbe

Oroszországban valami elkezdődött. Putyin 2020. január 15-én beszédet mondott, két órával később lemondott a kormány, estére bejelentették az új miniszterelnök személyét. Mihail Misusztyin az előző tíz évben az orosz adóhatóság első számú vezetője volt.