Kolláth György: ha jön a határidő, fizessük be az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kolláth György alkotmányjogász szerint érvényes az elvárt adó januárra és februárra egészen addig, amíg ellenkező rendelkezésű törvény nem születik. Az Alkotmánybíróság kedden semmisítette meg az adónemről szóló törvényt, de csak a kihirdetés napjától és nem visszamenőlegesen, így elvileg február 26 -ig még az érvényesnek tekinthető.

A fideszes Varga Mihály szerdán jelentette be: pártja azt javasolja azoknak a vállalkozóknak, akik még nem fizették be az elvárt adót, hogy már ne is tegyék meg ezt. A kormányt pedig arra szólítja fel az ellenzéki párt, hogy fizessék vissza az adót azoknak, akik már lerótták azt az év első két hónapjára.

Kolláth György azt tanácsolja az érintett adózóknak, hogy fizessék be a február 26 -ig esedékes adórészletet, ha a befizetés határidejéig nem hoz más törvényt az Országgyűlés. Utólag még így is visszakaphatják ugyanis az összeget. Az elvárt adót attól függően, hogy ki milyen adókörbe tartozik július 20-ig vagy október 20-ig kell először fizetni.

Az alkotmányjogász elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány beterjeszt majd egy olyan törvényjavaslatot, amely a február 26-a előtti időszakra vonatkozóan is elengedi az elvárt adót. Ha ez az új rendelkezés esetleg megszületne, és addig az érintettek már fizettek elvárt adót, akkor a szóban forgó összeget visszakapnák – tette hozzá.

Kolláth György ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy veszélyes lenne nem befizetni határidőre az első két havi részletet. Ha nem születik ugyanis olyan döntés, amely elengedi a február 26-ig esedékes járulékot, akkor az adóösszegen felül pénzbírságot is kiszabhat az APEH.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.