MKOE: Felesleges adminisztrációt okoz az 1 százalékos iparűzési adó


A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) közleménye szerint a szervezet még 2020 december végén kérte meg a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1 százalékos iparűzési adó bejelentgetési logikáját.

Az MKOE azt a javaslatot tette: ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük, vagy a mérlegfőösszegük!

A megkeresésüket arra alapozták, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint csupán 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon.

A NAV várhatóan 2021.02.25-én (hétfőn) jelenteti meg a bejelentési nyomtatványt, ami visszafordíthatatlanul beindítja az adminisztrációs turbulenciát, súlyos terheket róva a könyvelőkre. Az 1%-os iparűzési adó érdekében a 2021.03.16-án esedékes adóelőleg csökkentésére beadott bejelentések éppen a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb vállalkozásoknál maradhat el, ami elfogadhatatlan! – áll az MKOE közleményében.

A felesleges bürokrácia elkerülése érdekében kérik, hogy a 639/2020. (XII. 22.) kormányrendelet kerüljön módosításra – zárul az MKOE közleménye.

(MTI OS)Kapcsolódó cikkek

2020. július 7.

A K+F hatása az iparűzési adóra

A kutatás-fejlesztést pályázati támogatások mellett számos adónem vonatkozásában is támogatja az állam, ezzel is ösztönözve azt a tudományos, fejlesztő tevékenységet, ami a gazdasági szereplők fejlődését segíti.