MNB-alelnök: a gazdasági válságnak is lehetnek hosszabb távú szövődményei, mint a koronavírusnak Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint ahogy a koronavírusnak, úgy a gazdasági válságnak is lehetnek hosszabb távú szövődményei, tipikusan ilyen lehet a munkaerőpiac és a nem teljesítővé váló hitelek hatása.

Jelenleg új típusú beruházásokra van szükség, melyek energiahatékonyságot javítanak, a zöld gazdaságra való átállást segítik és a digitalizációt erősítik –  mondta a Portfolionak adott interjúban Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az alelnök szerint „emellett, ahogy a koronavírusnak, úgy a gazdasági válságnak is lehetnek hosszabb távú szövődményei, tipikusan ilyen lehet a munkaerőpiac és a nem teljesítővé váló hitelek hatása. Fel kell készülni arra, hogy a munkaerőpiacot minél gyorsabban talpra állítsuk – tette hozzá az alelnök. Ezen a téren nagyon jó tapasztalatot jelentenek a 2010-es évtized Munkahelyvédelmi Akcióterveinek intézkedései. Ezen tapasztalatokra építve a teljes foglalkoztatás újbóli elérése felgyorsítható. Adócsökkentésekkel és kedvezményekkel kell ösztönözni a munkaerőpiac helyreállítását. Emellett fel kell készülni arra, hogy a hiteltörlesztési moratórium kifutása után nem mindenki fogja majd tudni újra törleszteni a tartozásait. El kell kerülni, hogy emiatt rendszerszintű probléma alakuljon ki. Itt az eszközkezelők újragondolása és egy új eszközkezelő elindítása segíthet majd a válság után. Biztosan lesznek olyan szektorai a gazdaságnak, ahol nem fog gyorsan helyreállni a kereslet, például a turizmus, ott célzott keresletélénkítő intézkedésekkel lehet segíteni a gazdaságpolitika oldaláról. A versenyképességi fordulat elérése állandó feladat, csak folyamatos, hosszú távú építkezéssel érhetjük el a fenntartható felzárkózást” – olvasható az interjúban.


Kapcsolódó cikkek