NAV-figyelő 36. hét: Hogyan adózik a magánszemély, aki ingatlant értékesít?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A héten a NAV frissítette az ezzel kapcsolatos információs füzetét. Számos tévhit kering a köztudatban az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek körül. Sokan használják az általuk szabályosnak vélt kiskapukat. Az első NAV ellenőrzéskor azonban kiderülhet, hogy a választott könnyebb út nem is olyan szabályos.

Vegyük először is a fogalmakat, amelyben az Szja tv. 3. §-a ad eligazítást:

  1. § 31. Vagyoni értékű joga földhasználat, az ingatlanon fennálló haszonélvezet és használat, a telki szolgalom, valamint az ingatlan bérleti joga.
  2. § 73. Lakás: az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény, valamint az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény, ha készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri, továbbá az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lévő lakóház.
  3. § 74. Lakótelekaz épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott építési telek, ha arra a településrendezési terv szerint lakás építhető, valamint az ingatlan-nyilvántartásban a lakással együtt nyilvántartott földrészlet, továbbá az a földrészlet, amelyet lakáshoz tartozó földhasználati jog terhel.

Nagyon kevés olyan eset van, amikor adómentes az átruházás, ebből sorolunk fel néhányat:

    • a házassági vagyonközösség megszüntetésekor az ingatlan vagy vagyoni értékű jog házastárs, bejegyzett élettárs általi megváltásából származó jövedelem,
    • a magánszemélyek közötti tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján, tartás vagy járadékfolyósítás ellenében átruházott ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem,
    • a helyi önkormányzat, vagy az állam tulajdonában lévő lakás bérleti jogáról való lemondásért kapott térítés.

Az ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem után az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.Ahhoz, hogy megállapíthassuk a keletkezett jövedelmet, első lépésként határozzuk meg az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételt.

Ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek