NAV-figyelő, 36. hét: szeptember 30-án véget ér a szankciómentes időszak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Októbertől szigorúbban jár el a NAV a számlaadat-szolgáltatást nem teljesítőkkel szemben. Miként változott a vállalkozók járulékfizetése 2020. július 1-jétől? Elérhető a civilszervezetek számára az 1%-os felajánláshoz szükséges adatlap.

1.Szeptember végéig tart a szankciómentes időszak

A hét fontos hírei között ismét kiemelte a NAV,  hogy szeptember 30-ig bizonyos esetekben nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.

Mindezekről korábban már a 25. heti NAV-Figyelőben is beszámoltunk. A NAV a fent meghatározott időszakban csak azokkal az adózókkal szemben nem alkalmaz szankciót, akik az alábbi kötelezettségeiket nem teljesítik maradéktalanul:

◾adatszolgáltatás a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő bejövő számlákról,

◾adatszolgáltatás a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő kimenő számlákról,

◾a kibocsátástól számított 4 napon belüli adatszolgáltatás a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó, de az 500 ezer forintot el nem érő áfatartalmú kézi számlákról, amennyiben az adatszolgáltatás a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik.

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek eddig nem keletkezett online számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla, számlával egy tekintet alá eső okirat (módosító, érvénytelenítő számla) kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében.

A regisztráció a https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start weboldalon végezhető el, ahol egy kisfilm is segíti az Online Számla rendszerbeli regisztrációs folyamatot.

NAV-figyelő2.Csaknem félmillióan kapnak levelet a NAV-tól

A NAV mintegy félmillió ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelének küld postán adószámla-kivonatot. A tájékoztatás elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen 5000 Ft-nál több tartozása, vagy 1000 Ft-nál több túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint.

Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket többféleképpen is rendezhetik: csekken, átutalással, bankkártyával vagy esetleges többletük átvezetésével.

A NAV minden címzett figyelmébe ajánlja az ügyfélkapu regisztrációt, melynek segítségével egyszerűsödhet a NAV-val való kommunikáció.

3.Tájékoztatást tett közzé az adóhatóság a fizetési értesítéséről

A NAV minden, az adózók által bevallott, terhére kiszabott, esetlegesen ellenőrzéssel megállapított kötelezettségről és a teljesített befizetésekről adónemenkénti részletezésben egy áttekinthető nyilvántartást, adószámlát vezet. Az adószámla adónemenkénti vagy mindösszesen egyenlege lehet túlfizetéses, vagy hátralékos is. Amennyiben lejárt esedékességű, végrehajtható tartozása van, az adó- és vámhatóság felhívhatja annak rendezésére. E felhívás jogszabály alapján nem kötelező, az adó- és vámhatóság dönti el, hogy mely esetekben él vele.

Ha az adózó megítélése szerint a rendelkezésre álló határidőben az elmaradások nem rendezhetőek, fizetési kedvezményre (részletfizetés, fizetési halasztás, mérséklés) irányuló kérelmet is előterjeszthet.

Ha a Fizetési értesítőben túlfizetésről tájékoztatta a NAV, az adószámlán mutatkozó túlfizetését átvezettetheti a hátralékos adónemekre, mellyel a tartozás – az átvezetett tartozás összegéig – megfizetettnek minősül.

Az adózó érdeke, hogy az értesítésben megjelölt időben megfizesse a hátralékát, vagy fizetési kedvezményi eljárást kezdeményezzen, mert végrehajtási eljárás lefolytatására is sor kerülhet, amennyiben a hátraléka az értesítésben megjelölt időn belül nem kerül megfizetésre és fizetési kedvezményi eljárást sem kezdeményez.

A NAV-figyelőből a fentieken túl megtudhatja, miként változott a vállalkozók járulékfizetése 2020. július 1-jétől; kiderül az is, hogy elérhető a civil szervezetek számára az 1%-os felajánláshoz szükséges adatlap, valamint az is, hol kattog az adótraffipax.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek