NAV-figyelő, 38. hét: így kell bejelentkezni a NAV-hoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

AZ OECD Modellegyezmény változásairól és a NAV-hoz való bejelentkezés szabályairól tájékoztatott az adóhatóság.

1. Miként változik az OECD Modellegyezmény?

2017 novemberében, a 2014-es kiadást követően, a jövedelem- és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezménynek és kapcsolódó Kommentárnak új kiadása jelent meg.

A NAV által kiadott összefoglaló az OECD Modellegyezmény cikkeinek legfontosabb változásait foglalja össze, valamint a gyakorlati alkalmazáshoz nyújt segítséget.

2. Az állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentkezés alapvető szabályai

A NAV tájékoztatója bemutatja az állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentkezés alapvető szabályait. A következő témákat öleli fel:

 • Kinek kell bejelentkeznie az adóhatósághoz?
 • Bejelentkezés, adószám megállapítás
 • Bejelentési kötelezettség
 • Mentesülés a bejelentkezési kötelezettség alól
 • Közösségi adószám
 • Adóazonosító jel, adóigazolvány
 • Változásbejelentési kötelezettség
 • A bejelentkezési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezménye

3. Októberi üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

4. Feketelistások a 38. héten

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

5. Vám, Jövedék

 • Már letölthetők a NAV honlapjáról az augusztusi adatokat is magukba foglaló jövedéki statisztikák.
 • Őszi vámkonferencia Egerben: Program ismertető
 • Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár 2018 4. negyedévére.
 • október 1-jétől az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése Nemzeti Népegészségügyi Központra (a továbbiakban: NNK) változik. Ezzel egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága (a továbbiakban: EMMI OTF) irányítása alá tartozó – többek között pl. REACH, illetve a kutatási célra szánt szövetminták szállításának hatósági felügyeletét és engedélyezését ellátó – szervezeti egységek az NNK szervezetrendszerébe olvadnak. A nem túl hosszú NAV tájékoztatás itt található.

 6. Korlátozó intézkedések

ENSZ BT hatarozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek