NAV-figyelő, 39. hét: közeleg a KIVA- és taobevallási és befizetési határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos tájékoztatót tett közzé a NAV az európai uniós vitarendezési eljárásról. Megtudhatjuk, hogy milyen előnyökkel jár az előzetes import vám-árunyilatkozat.

1. Közeleg a társasági adó és KIVA bevallások benyújtásának a határideje

A veszélyhelyzet kapcsán életbe lépett adózási könnyítések lehetővé tették, hogy a vállalkozások 2020. szeptember 30-ig adjanak be egyes olyan bevallásokat, amelyek benyújtási határideje eredetileg 2020. április 22. és szeptember 30. közé esik. Ez a halasztott határidő vonatkozik az éves fizetendő adó és az adóévre már megfizetett előlegek különbözetének befizetésére is.

Amely adózó élt a határidő-halasztással és az érintett bevallását még nem nyújtotta be, akkor ezt legkésőbb 2020. szeptember 30-áig kell teljesítenie, valamint az adó összegét is eddig az időpontig kell megfizetnie. Ha a bevallását már benyújtotta, de az éves adót még nem fizette meg, akkor szintén eddig az időpontig kell a befizetést teljesítenie.

2. Útmutató az adószámla elektronikus lekérdezéséhez

Szemléletes, gyakorlati bemutatóval ismerteti a NAV az adószámla lekérdezés lépéseit.

3. A kettős adóztatás megszüntetése céljából indított európai uniós vitarendezési eljárásrólNAV-figyelő

Kettős adóztatás felmerülése esetén lehetőségük van az adózóknak, hogy a tagállamok illetékes hatóságai közötti kölcsönös egyeztető eljárás (Mutual Agreement Procedure, MAP) megindítását kérjék. A MAP eredménytelensége esetén az adózó kérheti a magyar és további érintett tagállamok képviselőiből, független szakértőiből álló tanácsadó bizottság felállítását, amely döntése – ha az illetékes hatóságok nem állapodnak meg eltérően – kötelező lesz az illetékes hatóságokra.

Az európai uniós kölcsönös egyeztető eljárás egy nemzetközi vitarendezési mechanizmus, amelynek keretében az érintett tagállamok illetékes hatóságai közvetlenül kommunikálhatnak egymással annak érdekében, hogy az egyedi ügyekben felmerülő kettős adóztatás rendezése céljából a magyarországi és a külföldi adózást érintő kölcsönös megállapodásra jussanak. A panaszt az az adózó nyújthatja be, aki vagy amely az Európai Unió valamely tagállamában belföldi adóügyi illetőségű és adóztatására a vitás kérdés közvetlen hatással van.

A panaszt minden egyes érintett tagállam illetékes hatóságához be kell nyújtani.

Az eljárás a következő három fő szakaszból áll:

  1. panasz vizsgálata,
  2. kölcsönös egyeztető eljárás (MAP) és
  3. tanácsadó bizottság általi vitarendezés.

A NAV a fenti eljárások pontos menetét egy szemléletes ábra segítségével is ismerteti. A vitarendezési eljárásról további részletes információkat itt talál.

A fentieken túl tájékoztatót adott ki a NAV a Választottbírósági Egyezmény alapján a kapcsolt vállalkozások nyereségkiigazításával kapcsolatos kettős adóztatás megszüntetése céljából indított kölcsönös egyeztetési eljárásokról is. A NAV figyelőben olvashat még az adóegyezmények szerinti nemzetközi adóügyi vitarendezési eljárásról is, na meg arról, hol kattog az adótraffipax.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek