NAV-figyelő, 41. hét: hamarosan értesítik a környezetvédelmi termékdíj-bevallást elmulasztókat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Részletesen tájékoztatott a NAV az szja-visszatérítésről.

Szja-visszatérítési kisokos

A NAV új kiadványt tett közzé a honlapján a rendkívüli adóvisszatérítésről. A Kisokosban található információk és a gyakran felmerülő kérdések közül emeltünk ki most néhány, lényeges körülményt a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítésével kapcsolatban:

  • Nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek (így például az ingó- és ingatlan értékesítés, osztalék vagy árfolyamnyereség) után fizetett adóból.
  • Munkaviszonnyal nem rendelkező egyéni vállalkozók, őstermelők nem automatikusan jutnak a visszatérítéshez, nekik az Szja bevallás benyújtásakor kérniük kell.
  • A szülővel együtt élő élettárs akkor jogosult a gyermek után családi pótlékra, és ezáltal az adó-visszatérítésre, ha a gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási helyen él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.
  • A várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa a fogantatás 91. napjától jogosult a családi kedvezményre. Ezért, ha a várandósság a fogantatástól számított 91. napot eléri 2021. évben, jogosultak lesznek a visszatérítésre.
  • A visszatérítésre való jogosultság nem a gyermek életkorától függ, hanem attól, hogy a gyermek után jár-e családi kedvezmény. Ha a szülő 2021-ben akár csak egy napig jogosult volt a gyermek után családi kedvezményre, akkor jogosult lesz a visszatérítésre is.

szja visszatérítésÉrtesítést kap az elektronikus tárhelyére, aki elmulasztotta a környezetvédelmi termékdíj bevallását

A NAV kigyűjtötte azon adózókat, akik 2020. évben környezetvédelmi termékdíj köteles termékeket forgalmaztak, azonban bevallást nem nyújtottak be.

Mit kell tennie annak, aki értesítést kap?

Felül kell vizsgálnia a tevékenyégét és nyilvántartásait. Ha valóban a környezetvédelmi termékdíj hatálya alá tartozik, akkor össze kell állítania a termékdíj analitikáit és be kell nyújtania az elmaradt időszakok bevallásait. A bevallás pótlására a 20KTBEV nyomtatványon van lehetőség, a bejelentést pedig – ha azt is pótolni kell – a 20TKORNY nyomtatványon lehet megtenni.

A NAV-figyelőben a fentieken túl a gépjárműadó-egyenleg lekérdezéséhez kiadott segédletről is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2021. október 11.

NAV-Figyelő, 40. hét: A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítése

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet alapján a családi kedvezményre jogosult magánszemélyek többlet szja kedvezményt érvényesíthetnek 2021. évi adójuk adókedvezmények levonása után fennmaradó részével szemben.