NAV-figyelő, 43. hét: újabb adózási kérdésre válaszolt a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A héten az új Tbj. alkalmazása kapcsán válaszolt kérdésekre a NAAV. Halloween közeledtével az ajándékkereskedők és a jelmezkölcsönzők kerülnek az ellenőrzés fókuszába.

1. A biztosítási kötelezettség alóli mentesülés szabályait értelmezte a NAV

A NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya a 2020/10. számú Adózási kérdésben ismerteti álláspontját az új Tbj. 17. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt szabállyal összefüggésben.

Az új Tbj. hivatkozott pontja szerint a biztosítás nem terjed ki a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg, és az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év eltelt.

Az „előző belföldi munkavégzés” valamennyi olyan munkavégzési formára kiterjed, ami alapján fennállhat a biztosítási jogviszony. Így például amennyiben a kiküldött személy elsőként kiküldetésben vett részt, majd ezt követően munkaviszony alapján a lex loci laboris elv (vagyis a munkavégzés helye szerinti szabályok) szerint belföldön biztosítottá vált, és ezt követően kerül sor a kiküldetésre úgy, hogy a belföldi munkavégzéstől számítottan nem telt le a három év, akkor a Tbj. 17. § (2) bekezdés a) pontja szerinti mentességi szabály nem alkalmazható.

NAV-figyelőAz „e munkavégzés” kifejezés a „kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés”-re vonatkozik (amelyekre feltételül a két évet határozza meg a törvény), de a „belföldi munkavégzéstől” kifejezés már nem ezekre utal vissza, ez utóbbi feltétel vesszővel és „és” kötőszóval elválasztott az előző tagmondattól.

Így a belföldön többször, összességében huzamosabb ideig foglalkoztatottak biztosítotti jogviszonya fennáll, a járulékfizetési kötelezettség mellett a biztosítotti jogállás társadalombiztosítási ellátásokra jogosít, például egészségügyi szolgáltatást vehetnek igénybe.

2.Tájékoztatta a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozókat

A héten levelet küldött a NAV azoknak, akik hónapok óta tartoznak az egészségügyi szolgáltatási járulékkal.

Az értesítésre azért van szükség, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen a tartozás miatt. Az új szabályok szerint ugyanis érvénytelenné válik a magánszemély TAJ-száma, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járulék hátralékának összege nagyobb, mint a hathavi járulékösszeg. Ez idén 46 260 Ft. Az ennél magasabb összegű tartozás miatt nem jár az ingyenes egészségügyi szolgáltatás.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat a legújabb pénzügyi- és vagyoni korlátozó intézkedésekről, valamint arról, hol kattog az adótraffipax.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek