NAV-figyelő, 44. hét: a NAV ellenőrzési tapasztalata a környezetvédelmi termékdíj-fizetésről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az autókereskedők a külföldről behozott gépjárművek értékesítésénél a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettségüknek nem, vagy nem megfelelően tesznek eleget – tapasztalta a NAV.

1. Külföldről behozott új és használt gépjármű után is kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni

A gépjárművek egyes alkatrészei, tartozékai után termékdíjat kell fizetni. Ilyen például az akkumulátor, a kenőolaj, a gumiabroncs, az elektronikai rendszer. A termékdíjat általában a gépjárművet importálónak, a közösségen belüli beszerzőnek kell megfizetnie.

A NAV az ellenőrzései során többször tapasztalta, hogy a használt gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások a külföldről behozott gépjárművek értékesítése során a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettségüknek nem, vagy nem megfelelően tesznek eleget.

Gépjármű kategóriába tartozik a kisebb és nagyobb méretű személy-, illetve áruszállításra alkalmas jármű és a motorkerékpár is. A termékdíjat az alkotórészek tömege alapján tételesen vagy átalányként is meg lehet fizetni.

NAV-figyelőAz új gépjárműveknél figyelni kell arra, hogy nemcsak az egyes alkotórészek, hanem a csomagolás, például a szállításhoz használt védőfólia, kartonpapír stb. lebontása, végleges eltávolítása után is kell termékdíjat fizetni.

A gazdálkodónak a termékdíjköteles termékhez kapcsolódó tevékenységet 15 napon belül be kell jelenteni a NAV-hoz a TKORNY nyomtatványon. A határidő elmulasztásakor már nem választható az átalányfizetés, csak a tételes fizetési mód.

Fontos, hogy a tárgyév előtt bejelentkezett gazdálkodók a termékdíjra vonatkozó átalányfizetés választását a tárgyév január 31-éig jelenthetik be a NAV-hoz. Ez a határidő sem mulasztható el az átalányfizetés választásához.

A NAV-figyelőben ezen túl olvashat a holding társaságok és az áfa viszonyáról, az EU által frissen elrendelt pénzügyi- és vagyoni korlátozó intézkedésekről, Brexit-információkról, és a NAV adóellenőrzéseinek új célcsoportjairól.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek