NAV-figyelő, 49. hét: adókalkulációt hozott a Mikulás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV kalkulátorral kedveskedik azoknak, akik vélhetően jobban járnának a kivával.


1. Adókalkulációt hozott a Mikulás

Már a 2017-es adóévtől jelentősen egyszerűbbé vált a KIVA-kötelezettség meghatározása, a kedvezőbb szabályok sok adózó szempontjából előnyösnek bizonyulhatnak.

A NAV idén segítséget szeretne nyújtani a számítás elvégzéséhez (tao vs. KIVA) azon társaságiadó-alanyoknak, akiknek az adóhatósághoz 2016-os adóévről benyújtott társasági adó, és járulék bevallásaiban megadott adatai alapján valószínűsíthetően adómegtakarítást eredményezne a KIVA alkalmazása.

A számítás az Ügyfélkapura fog megérkezni, ami vagy egy, a KIVA-ra vonatkozó összefoglaló tájékoztató anyag lesz, vagy a szabályismertetés mellett egy számszakilag levezetett, az adómegtakarítás összegszerűségére vonatkozó becslést is tartalmazó levél. A megküldött levél típusa attól függ, hogy az érintett adóalany bevallásában megadott adatai alapján milyen pontosságú becslést lehet készíteni.

Érdemes tehát figyelni az Ügyfélkaput, hátha hozzánk is megérkezett a Mikulás!

 

Aki pedig közelebbről szeretne megismerkedni a KIVA-val, az itt találhatja a NAV tájékoztatóját.

2. Vám

A megfelelő fuvarparitások alkalmazásának elősegítése érdekében a NAV kiadta az INCOTERMS 2010 klauzulák ismertetéséről szóló tájékoztatóját.

3. Lekapcsolt dohánydílerek

Ez az év is sikeres. Részletesebben a lefoglalt dohányárukról itt olvashat.

4. Teljesített szerződések

Megjelent a tájékoztató a közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződések teljesítéséről.

5. Felhívás

Továbbra is keresi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása a megfelelő személyt az integrált adattárház alapjainak kialakítására.

Ezen felül egyedi, ügyfélspecifikus szoftverekkel kapcsolatos fejlesztési szolgáltatások megrendelésére vonatkozóan is találunk tendert.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Drónokkal csempészett cigarettát foglalt le a NAV

Drónokkal csempészett cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kölcsén – közölte a vámhivatal pénteken.

2023. december 8.

Vagyonfelosztás a tagok között kényszertörlési eljárásban

A kényszertörlési eljárás során sarkalatos pont, hogy az érintett céggel szemben követelés bejelentésére sor kerül-e, illetve a társaságnak van-e fellelhető vagyona. Most adójogi szempontból vizsgáljuk a lehetőségeket.