NAV-figyelő, 49. hét: így működik az 5 százalékos tejáfa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tej áfacsökkentéséről árult el minden részletet a NAV. Változik a főállású kisadózó fogalma is.

1. Tejben-vajban fürödhetünk januártól

Ugyanis 2019. január 1-től bővül az 5%-os temékek köre, így már az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tej és az ESL tej is a legkisebb áfa mérték alá fog tartozni. Arról, hogy pontosan melyik típusú tejre vonatkozik majd az 5%-os adómérték, illetve milyen feltételeknek kell megfelelnie az adott tejnek, arról a NAV tájékoztatójában olvashatunk.

Azon értékesítésekre kell először alkalmazni az 5%-os áfa kulcsot, melyek teljesítési időpontja 2019. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

2. Változás a főállású kisadózó fogalmában

Részleteket itt olvashatunk.

  1. november 24-től nem tekinthető főállásúnak a kisadózó, ha a tárgyhónap egészében a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

A módosított szabály értelmében a fenti tanulmányokat folytató kisadózónak számít a 25. életéve betöltéséig a tanulmányait szüneteltető kisadózó is.

3. Igazolások a rendelkező nyilatkozatok megtételéhez

Felkerült a NAV honlapjára a magánszemély által a 2018. évi szja-bevallásban tehető nyugdíjbiztosítási szerződésekhez kapcsolódó rendelkező nyilatkozat megtételéhez szükséges igazolás, mely innen tölthető le.

4. Akik felajánlották adójuk 1%-át

Az egyházaknak lehetőségük van megismerni azon magánszemélyek számának, megyénkénti és korcsoportonkénti megoszlásának, civil szervezeteknek pedig a magánszemélyek bizonyos adatait, akik javukra rendelkeztek adójuk 1%-ról. Az EGYSTAT nyomtatvány a rendelkezők településenkénti megoszlásának megismerése iránti kérelem benyújtására szolgál, míg az EGYAD adatlapon a civil szervezetek kérhetik azon magánszemélyek név- és címadatainak megismerését, akik felajánlották adójuk 1%-át és hozzájárultak adataik közzétételéhez.

Részletek itt.

5. Pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréje

Itt érhető el a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló, illetékes hatóságok közötti többoldalú Megállapodás kihirdetéséről szóló 2015. évi CXC. törvény 1. számú mellékletében felsorolt államok listája.

6. ADÓVILÁG

A legújabb számban főként a 2019. évi adóváltozásokról olvashatunk.

7. Határozatok listája

Frissítésre került az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések listája.

8. NAV-budget

Itt tekinthető meg a NAV 2019. évi költségvetése.

9. Vámmentesség értékhatára

A NAV tájékoztatója megismertet minket a 2019. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokkal.

10. Jövedéki változások 2019-ről

A NAV tájékoztatójában összefoglalta a 2019. január 1-től hatályos, jövedéki adót érintő változásokat.

11. Legfrissebb statisztika a jövedékről

Az októberi adatokkal kiegészített statisztikák elréhetőek itt.

12. Szerződések odaítéléséről szóló hirdetmények

Szoglátai maroklőfegyver beszerzése

Kényszerítő eszközök és meglévő fegyverekhez alkatrészek beszerzése

13. Karácsonyi koncert a Pénzügyőr Zenekarral

December 15-én hangulatos karácsonyi koncerttel készül a Pénzügy Zenekar. Meghívó és részletek itt.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek