NAV-figyelő, 48. hét: fókuszban a szakképzési hozzájárulás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV búcsúzik az evától, és részletes tájékoztatót közölt a szakképzési hozzájárulásról, valamint a kiváról.

1. Búcsúzunk az EVA-tól

A nyári adócsomaggal megszavazásra került az egyszerűsített vállalkozói adó kivezetése. Utoljára a 2019-es évre választható ez az adózási forma, mely döntést legkésőbb 2018. december 20-ig kell benyújtani a NAV felé. Aki jelenleg az EVA hatály alá tartozik, vagy 2019. évre választja, annak az adóalanyisága továbbra is az adózó választása alapján vagy a törvény által meghatározott valamely ok következtében fog megszűnni. A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványok 2018. december 1-jétől letölthetőek a NAV honlapjáról. Fontos, hogy annak, aki 2018. évben is az EVA alá tartozott, nem kell a bejelentkezését megújítani/újra benyújtani.

Aki pedig adókötelezettségeit nem az EVA szerint szeretné teljesíteni 2019-től, annak is 2018. december 20-ig van lehetősége döntését bejelenteni az adóhatóság felé.

Részletes tájékoztatót itt olvashatunk.

2. Mindent a szakképzési hozzájárulásról

A szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köréről, a mentesülési feltételekről, a számítási szabályokról és korrekciós tételekről is szól a NAV nemrég kiadott tájékoztatója.

3. Mindent a KIVA-ról

Részletes, minden tudnivalót bemutató tájékoztatóval rukkolt elő a NAV a múlt hét során! Érdemes lapozgatni.

4. Adónaptár

2019-ben is adónaptárral segíti a NAV az adózókat. Bár az elmúlt hét során kiadott naptár még a 2018. évi dátumokat tartalmazza, várhatóan rövid időn belül megjelenik a frissített verzió is, mely már a jövő évi határidőket foglalja magában. A naptár azokat a lényegesebb adófizetési és bevallási határidőket tartalmazza, melyek az adózók széles körét érintik (pl. személyi jövedelemadó, áfa, társasági adó, energiaellátók jövedelemadója, járulékok, szociális hozzájárulási adó, stb.).

5. BREXIT

Ahogy arról múlt heti összefoglalónkban is írtunk, már elérhetőek a BREXIT következményeivel kapcsolatos információk, valamint a vámot érintő dokumentumok a NAV honlapján.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek