NAV-figyelő, 46. hét: minden az áfalevonás jogáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV útmutatót közölt az áfalevonási jog érvényesítéséről. Körözik Rózsa Sándort is.

1. Mire érdemes figyelni az áfa levonási jog érvényesítése során?

A NAV  által kiadott 3012/2018. útmutató az áthárított általános forgalmi adóra vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokat foglalja össze. Az útmutató tartalmazza az adólevonási jog érvényesítésének tartalmi és tárgyi feltételeit. Ezen kívül kitér a számla módosításának esetére, hogy az miként változtatja meg a levonási jogot. Az útmutató 17 oldalon át, 82. pontban részletezi a követendő szabályokat és egyidejűleg érvényteleníti a 3012/2017. útmutatót.

2. Adóbarát NAV

Új szolgáltatásként – egyelőre teszt jelleggel – előzetes értesítést küld a NAV azon adózóknak, akik a köztartozásmentes adózói adatbázisba korábban felvételüket kérték, azonban október 25-én végzett előzetes vizsgálat szerint valamely mulasztás következményeként az adatbázisban történő szereplés feltételeinek már nem felelnek megA teszt jellegű értesítést 2018. november 25-re vonatkozó vizsgálat alapján megismétlik.

Ha tehát KOMA tagok vagyunk, érdemes figyelni, hogy helyesen és határidőben indítsunk el minden utalást a NAV irányába.

Részletek itt.

3. Rózsa Sándor – személykörözés

A Kondorosi Csárdában is érdemes lehet megint tenni egy próbát. A történelem néha ismétli magát.

4. Lefoglalt dohánygyártmányok

2018-ban az első három negyedév alatt összesen 1.798 millió forint értékű cigarettát, egyéb fogyasztási dohányt és finomra vágott fogyasztási dohányt foglalt le a NAV.

5. Akik nem tartották be a játkszabályokat

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listája

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek