NAV-Figyelő 52. hét: NETA kötelezett a sós snack


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi a sós snack adójogi értelemben? – erről, s sok másról is beszámol a NAV-figyelő.

Érdemes figyelni rá: NETA kötelezett a sós snack

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint, hogy az adózók nincsenek azzal tisztában, hogy mely sós snackek után kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetni.

Sós snack a NETA tv. értelmében:

VTSZ 1905, 2005 20 20, 2008 alá tartozó, gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült, sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és azonnali fogyasztásra alkalmas termék, ha sótartalma meghaladja az 1 gramm só/100 gramm mennyiséget.

Ez alól kivétel a kenyér és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 gramm só/100 gramm sótartalmú sütőipari termék.

A sós snack meghatározásának lényegi elemei tehát:

  • a termék azonnali fogyasztásra alkalmas, vagyis a csomagolás felnyitása után azonnal ehető, és
  • meghatározott technológiával – sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel – készül.


Fő szabály szerint a NETA-t a terméket belföldön első alkalommal értékesítő fizeti, ez lehet a belföldi gyártó, vagy külföldi gyártásnál az első magyarországi forgalomba hozó.
Kiemelte a NAV, hogy a tapasztalatok szerint egy termék sótartalma a gyártáshoz felhasznált só minőségétől is függ, ezért javasolják, hogy a gyártók és forgalmazók saját maguk is rendszeresen végezzenek méréseket az elkészült vagy forgalmazott termékeiken.

Növekedett a minimálbér és a garantált bérminimum

A minimálbér havi összege 2022.01.01-jétől 200 000 Ft lett. A garantált bérminimum havi összege 2022.01.01-jétől 260 000 Ft-ra emelkedett.

Társas és egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségének megállapításához a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért vagy garantált bérminimumot kell alapul venni.

A garantált bérminimum alapján kell a járulékokat megállapítani, ha a biztosított egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a biztosított társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

Ugyanígy kell eljárni egy legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében is. Teljes munkaidős foglalkoztatás esetén garantált bérminimumot kell alkalmazni.

 Megjelent a 2208 jelű havi adó- és járulékbevallás nyomtatványképe

A NAV az adózók felkészülésének segítése céljából tette közzé a 2208 jelű kötegelt bevallás nyomtatványképét és a mezőkhöz tartozó közös azonosítókat.

A NAV-figyelőben a továbbiakban olvashatnak a független kisüzemi termelői tanúsítványról, a 2022 évre szóló adóelőleg-nyilatkozatokról,igazolásmintáról a nyugdíjbiztosítási szerződésekhez kapcsolódó rendelkező nyilatkozathoz és adótraffipaxról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. május 26.

Adófajták Magyarországon: 5 év csökkenés után lesz-e hátraarc?

Míg 5 évvel ezelőtt még 60 adófajtát tartottunk nyilván Magyarországon, addig múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A minap bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia. Erre keresi a választ a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.