NAV-figyelő, 8. hét: igazolási kérelem mellett még kérhető hipa-kedvezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Írunk arról, mi is a hipa telephelyi minőség jelentősége, valamint arról is, hogy a laktózérzékenység, gluténérzékenység is személyi kedvezményre jogosító betegségek.

Gyakran ismételt kérdések a hipa kedvezmennyel kapcsolatban

  • A KKV minősítés meghatározásakor figyelembe kell-e venni a KKV-törvény 4. § (2) bekezdése szerinti partnervállalkozás, illetve a 4. § (3) bekezdése szerinti kapcsolt vállalkozás adatait?

A NAV válasza szerint tekintettel arra, hogy a Korm. rendelet a KKV-törvény vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatainak összeszámítását előíró rendelkezéseitől nem fogalmaz meg eltérést, azokat a Korm. rendelet szerinti adóelőnyök igénybevételére való jogosultság vizsgálatakor is alkalmazni kell, más szóval a 4 milliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó KKV-törvénybeli határ ilyen esetben nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

  • Ha február 25-ig nem adja be az adózó a 21NYHIPA nyomtatványt, igazolási kérelemmel be lehet-e adni utána?

A NAV válaszából kiderül, hogy a21NYHIPA nyilatkozatot 2021. december 31. napjáig érhetik el az adózók a NAV honlapján. Az igazolási kérelmet mindazon önkormányzat(ok) részére be kell nyújtania az adózónak, amely(ek)re vonatkozóan telephelyet jelentett be.

hipa-kedvezmény

Egy adott telephely vajon HIPA szerinti telephely is a NAV-nál?

A telephelyek Htv. minőségét a NAV az ügyfelek bejelentését alapul véve veszi nyilvántartásba. A Htv. szerinti minőséget 2020. januárja óta lehet bejelenteni a NAV-hoz, erre külön jelölés szolgál az adatlapon. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV megjeleníti az ügyfelek adatait, így az ügyfél vagy képviselője, az ügyfélre vonatkozóan új bejelentő- változásbejelentő kérelmet nyit meg, a telephely adatokhoz kapcsolódóan azonnal láthatja, hogy ahhoz be van-e jelentve a Htv. Minőség.

Megjelent az adószámmal nem rendelkező őstermelők nyilatkozata a HIPA-kedvezményhez

Elérhető a következő linken is közvetlenül. A beadási határidő ez esetben is 2021. február 25. volt, de igazolási kérelem kitöltése mellett a nyilatkozat papíron vagy e-Papír mellékleteként továbbra is benyújtható a NAV részére.

A NAV figyelőben a fentieken túl megtudhat mindent a személyi kedvezményről, valamint kiderül, hol kattog az adótraffipax.

hipa-kedvezmény

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek