NAV-figyelő, 4. hét: típushibák az online számlaadat-szolgáltatásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszerűsödik a telephely bejelentés. Egy percben a családi kedvezmény közös érvényesítéséről.  2020. év végéig az Egyesült Királyság a vámunió része marad.

1.Öt típushiba az online számlaadat-szolgáltatásban

1. Tesztrendszer használata

2. Hibás aláírókulcs

3. Programozási hiányosságok

4. A NAV-szerver visszajelzéseinek figyelmen kívül hagyása

5. A kiállított számla adataitól eltérő adatok rögzítése

Részletesen itt olvashat az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibáiról.

A vizsgálatok tapasztalatai alapján a NAV javasolja egy saját belső kontrollfolyamat kiépítését az online számlaadat-szolgáltatással kapcsolatosan.

2. Megjelenő friss Információs füzetek

A 2020. rendelkező évre előzetesen regisztrált technikai számmal rendelkező szervezetek listája a NAV honlapján az Szja 1+1 % menüponton belül érhető el.

3. Mikor beszélhetünk a családi kedvezmény közös érvényesítéséről?

A 2020. évi családi kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozat 2. pontjában szükséges jelölni az arra szolgáló négyzetben X-szel, hogy a családi kedvezményt egyedül, vagy jogosultnak minősülő házastársával, élettársával közösen kívánja-e a magánszemély érvényesíteni.

A gyermekeiket közösen nevelő házaspár mindkét tagja már év közben, adóelőleg-nyilatkozattal igénybe veheti a családi kedvezményt, ha a gyermekek után családi pótlékra jogosultak.

Ha a házastársak úgy döntenek, hogy a kedvezmény teljes összegét csak egyikük érvényesíti az összevonás alá eső jövedelmére, akkor ez is a családi kedvezmény közös érvényesítését jelenti, hiszen mindketten érvényesíthetnék a kedvezményt, de úgy döntöttek, hogy azt csak egyikük veszi igénybe.

Ebben az esetben a családi kedvezmény évközi érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozaton a kedvezményt érvényesítő házastársnak a közös érvényesítést kell bejelölnie.

Ha a gyermek után családi pótlékra, így családi kedvezményre is csak egy magánszemély jogosult (például a gyermekét egyedül nevelő szülő), akkor ő a kedvezményt egyedül érvényesíti, az adóelőleg-nyilatkozaton ezt a lehetőséget kell megjelölnie.

A NAV-figyelőben friss Brexit-információkról, februári NAV-üzemanyagárakról, frissülő feketelistákról és friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. január 13.

NAV-figyelő 2. hét: számos tájékoztatóval segíti az évkezdést a NAV

A NAV-nál sem telt tétlenül a 2. hét. Már most érdemes foglalkozni az szja 1+1% témájával. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon az alanyi mentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg. Segítséget kapunk az adószámla értelmezéséhez, valamint elérhetőek újabb adóelőleg-nyilatkozatok.
2020. január 16.

Gyökeres változások a számlaadat-szolgáltatásban 1.

Az online számlaadat-szolgáltatás kibővítése elsősorban az áfás, de adózási szempontból egyszerűbb tevékenységet folytató adózóknak jelenthet valós könnyebbséget, míg a pluszfeladatok minden vállalkozásnál megjelennek majd. Legalább ilyen lényeges egy másik változás: nyártól a befogadott számlákról is a mostaninál sokkal szélesebb körben ír elő adatszolgáltatási kötelezettséget a jogszabály.