NAV-figyelő 7. hét: átmenetileg nem hoz változást a BREXIT az áfa-visszatéríttetésben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átmenetileg nem hoz változást a BREXIT az áfa-visszatéríttetésben és a MOSS eljárásokban. Csökkenthető a lakásbérbeadásból származó bevétel. Lehetővé vált az egyéb automataberendezések miatti bírságolás.

1.Okoz-e változást a BREXIT az áfa-visszatéríttetésben és a MOSS eljárásokban?

Előreláthatólag az átmeneti időszak végéig, vagyis 2020. december 31-ig a magyar üzleti élet szereplői változást nem tapasztalnak majd.

A belföldön letelepedett adóalanyokat az Egyesült Királyságban megillető áfa-visszatéríttetési jog érvényesítésével összefüggő (ELEKÁFA), valamint a távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókat érintő (MOSS) eljárásokkal kapcsolatos szabályok változatlanok maradnak.

Ha az említett ELEKÁFA és MOSS eljárásokban a BREXIT miatt EU-szinten bármilyen változás történik, arról a NAV soron kívül tájékoztatja az adózókat.

2.Egy percben a lakás-bérbeadás bevételéről

A NAV összefoglalta, hogy milyen feltételek mellett csökkenthető a magánszemély lakás-bérbeadásából származó bevétele, ha egyidejűleg más településen maga is lakást bérel.

A bérbeadó tehát levonhatja az általa más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját, de csak az alábbi feltételek teljesülése mellett:

  • a bevétel csak az azonos évben megfizetett bérleti díjjal csökkenthető,
  • a bérbeadás, illetve a lakásbérlés időtartama meghaladja a 90 napot,
  • a magánszemély más tevékenységből származó bevételével szemben nem számol el költséget a bérelt lakásra,
  • az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítik meg.

3.Élelmiszer-automaták felügyeleti egységének éves felülvizsgálata

Az élelmiszer-automatát üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk valamennyi berendezésük automata felügyeleti egységét (AFE). Két egymást követő felülvizsgálat között nem telhet el 13 hónapnál hosszabb idő.

Az automata berendezések üzemeltetésével és az automata felügyeleti egységgel kapcsolatos kötelezettségeket a NAV ellenőrzi. Ha egy üzemeltető megszegi az éves felülvizsgálatra vonatkozó előírásokat, természetes személyként 500 ezer forintig, nem természetes személyként akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat.

A NAV-figyelőben olvashat még a NAV személyes adónaptár-szolgáltatásáról, a kezelőszemélyzet nélküli automaták bírságolási szabályainak változásáról, egy frissített NAV-feketelistáról, a márciusban elszámolható üzemanyagárakról, valamint arról, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. január 13.

NAV-figyelő 2. hét: számos tájékoztatóval segíti az évkezdést a NAV

A NAV-nál sem telt tétlenül a 2. hét. Már most érdemes foglalkozni az szja 1+1% témájával. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon az alanyi mentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg. Segítséget kapunk az adószámla értelmezéséhez, valamint elérhetőek újabb adóelőleg-nyilatkozatok.