Niveus: közeleg az EPR adatszolgáltatás határideje


Közeleg január 22-a, amely a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) következő negyedéves adatszolgáltatási határideje. A Niveus Consulting Group összegyűjtötte a legfőbb tudnivalókat, gyakori hibákat és azok megelőzéséhez szükséges tudnivalókat.

Mi az EPR?

2023 július 1-től indult Magyarországon az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelőségi (Extended Producer Responsibility, közismert nevén EPR) rendszer, amelynek bevezetésével egy új fogalmat tanultunk, a körforgásos termékekét.

Az új kötelezettség összefüggésben van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy 2050-ig megvalósítsa a teljesen körforgásos gazdaságot, amelynek célja – szemben a termékek egyszeri fogyasztására épülő lineáris gazdasággal – a termékek élettartamának a lehető legoptimálisabb meghosszabbítása.

Az EPR kötelezettség a körforgásos termékek gyártóit terheli, az EPR díjfizetési kötelezettség ugyanis a körforgásos termék gyártó általi első forgalomba hozatalával keletkezik.

Konkrét teendők az adatszolgáltatás alatt:

 • Teljes körű termékadatok gyűjtése: ellenőrizze, hogy minden termékhez rendelkezésre álljanak a pontos és naprakész információk, beleértve az anyagokat, összetevőket és gyártási folyamatokat.
 • Export/import számlák részletes vizsgálata: győződjön meg róla, hogy rendelkezik minden olyan dokumentációval, amely igazolja a termékek mozgását, különös tekintettel az export/import folyamatokra.
 • Pontos kategóriázás és besorolás: vizsgálja át a termékeket, és biztosítsa, hogy helyesen legyenek besorolva a megfelelő EPR kategóriákba, elkerülve ezzel a pontatlanságokból adódó problémákat.
 • Gyakori adatbázis-frissítések: rendszeresen frissítse termékadatbázisát, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálja a pontatlanságok kockázatát.
 • Állandó ellenőrzés az adatszolgáltatás folyamatában: ne hagyja figyelmen kívül a bevallás során felmerülő esetleges hibákat. Az azonnali korrekció segít elkerülni a későbbi problémákat.

Adatszolgáltatás során elkerülendő tipikus hibák:

 • Pontatlanságok a termékinformációkban: ellenőrizzék, hogy a termékekkel kapcsolatos adatok pontosak és naprakészek legyenek a bevallás során. Pontatlan adatok hibás besorolásokhoz és következményekhez vezethetnek.
 • Hiányzó dokumentációk: győződjenek meg róla, hogy rendelkeznek minden szükséges dokumentációval, beleértve az export/import számlákat, amelyek megerősítik a termékek mozgását.
 • Általános helyesbítések elmulasztása: az esetleges hibák kijavítása azonnali intézkedést igényel. Ne hagyják figyelmen kívül az esetleges hibákat, és azokat mielőbb korrigálják.

Hogyan előzhetik meg a tipikus hibákat:

 • Pontos adatokat sgyűjtsenek: Kezdetektől fogva gyűjtsék össze és rendszerezzék a pontos termékinformációkat, beleértve az összetevők, anyagok és a gyártási folyamatok részleteit.
 • Időben frissítsék adatbázisukat: Rendszeresen frissítsék termékadatbázisukat, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálják a pontatlanságok kockázatát.
 • Dolgozzanak szakértővel: Amennyiben bármilyen kétség vagy nehézség merül fel a bevallás során, vegyék fel a kapcsolatot egy külső szakértővel, aki segít az EPR követelmények megfelelő teljesítésében.

Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adóüzletágának vezetője: „Az EPR nyilvántartás készítésének és a megfelelő adatszolgáltatás benyújtásának a folyamata bonyolult lehet, különösen a többféle körforgásos terméket gyártó vagy külföldről beszerző vállalkozások esetében és az apró hibák is jelentős eltéréseket okozhatnak az EPR kötelezettség összegében. A jó hír viszont az, hogy a szabályozó megengedi, de csak 2024. március 31-ig és csak egy alkalommal, hogy módosítást nyújtsanak be az érintett cégek a már korábban leadott adatszolgáltatások tekintetében. Ezt követően azonban már egyáltalán nincs mód korrekcióra, ellentétben az adóbevallásokkal, amelyek esetében az elévülési időn belül még lehetőség van önellenőrzésre.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 25.

Gyökeresen átalakul a hulladékgazdálkodás rendszere, jön az EPR-díj

Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően, 2023. júliusától várhatóan jelentősen átalakulnak a magyar hulladékgazdálkodási szabályok is. A vállalatoknak a környezetvédelmi termékdíj mellett új fogalmat kell megtanulniuk, hiszen a kiterjesztett gyártó felelősség a gazdálkodók széles rétegét érinti majd. A hulladékkezelés rendszerében várható gyökeres változásokra minden érintett vállalatnak idejében érdemes felkészülni. Az RSM Hungary szakértőjének cikke.
2023. szeptember 27.

Közeleg az első EPR adatszolgáltatás

2023. július 1-től működik Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) rendszer. Az első negyedéves adatszolgáltatást 2023. október 20-ig kell teljesítenie az érintetteknek. Útmutató a kitöltéshez cikkünkben.
2023. július 14.

Megérkeztek a legújabb EPR szabályozások, ami mindenkit érint!

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer legújabb változásait és hatásait gyűjtjük össze. Hogyan érinti a vállalkozásokat és a fogyasztókat az EPR rendszer, és milyen kihívások és lehetőségek várnak rájuk? Ismerje meg az új díjtételeket, kötelezettségeket és az italcsomagolásokra vonatkozó visszaváltási díj bevezetését.